Idén nem fejlődik a vidék?

Gyorsan közeledünk a 2014-2020-as EU ciklus félidejéhez és bár a támogatási források is Magyarország rendelkezésre állnak, az idén nem lesz vidékfejlesztési kifizetés, figyelmeztet a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSz) szeptember 5-i közleménye.
Aggasztó felismerésre jutott a 2020-ig tartó uniós vidékfejlesztési források felhasználása után kutatva a főleg hazai agrárnagyüzemeket tömörítő Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSz). Arra, hogy bár 2015. augusztus 10-e óta elfogadott a nemzeti Vidékfejlesztési Program és a források Magyarország rendelkezésre állnak, 2016-ban szerinte nem lesz kifizetés.

Három év már eltelt a programból, de gyakorlatilag még pályázat elbírálására sem került sor a MOSz közleménye szerint, pedig 2016. január elsejétől elvileg fizethetőek lennének az új Vidékfejlesztési Program támogatásai, de támogatási szerződés, vagy okirat nélkül erre nincs lehetősége a Kormányzatnak. Mivel a döntések két kivételtől eltekintve (Agrár-környezetgazdálkodás, Ökológiai gazdálkodás) a mai napig nem születtek meg, így az idei évre tervezett több mint 200 milliárd forintnyi támogatási összeget sem fizetik ki.

A ciklus feléhez közeledve a tervezett pályázatok kicsivel több, mint fele jelent meg, mely a források körülbelül háromnegyedét jelenti. Számos vidékfejlesztési szereplő számára eddig még nem jelentek meg a várva várt kiírások (pl.: LEADER, Erdészeti támogatások, Minőségi rendszerek). Az eddig megjelent pályázati felhívásokat több mint 150 alkalommal módosították.

A gazdálkodók számára segítséget nyújtó szaktanácsadás támogatása és a tanácsadók képzése kellett volna, hogy az első felhívások között jelenjen meg, ezzel szemben 2017-ig valószínűleg nem indul el a támogatott szaktanácsadási rendszer.

A beruházási támogatásokra január óta lehet benyújtani pályázatokat. Immáron 7-8 hónapja várják a döntést a pályázók. Az építési beruházások összetettsége, az eljárási szabályok változásai miatt a 2016-ra tervezett beruházásokat – a MOSz szerint – jobb esetben elhalasztják 2017-re. Az őszre tervezett ültetvény-telepítésekből viszont az érdekképviselet szerint vélhetően szinte semmi sem fog megvalósulni. A MOSz közlemény arra figyelmeztet, hogy a beadott pályázatok többsége esetében még a helyszíni szemlék, hiánypótlások, adategyeztetések sem kezdődtek el, nem hogy rangsor állítására, illetve döntésre került volna sor. Ahol már van rangsor (trágyatároló esetében már több hónapja) ott sem sikerült döntést hozni és eredményt hirdetni.
A diszkriminatív feltételek meghatározása miatt – a MOSz szerint – éppen a prioritást élvező ágazatok – állattenyésztés, kertészet – résztvevői kerülnek hátrányos helyzetbe a források elosztása miatt. Nem a nagy foglalkoztatású ágazatok támogatása a cél? – teszi fel a költői kérdést az érdekképviselet közleménye.

A főbb problémák, amelyek megoldásában azonnal cselekedni kell, a Mosz szerint a következők. Fel kell gyorsítani a pályázatok feldolgozását és a döntéshozatalt és a kifizetések elindítását. Az érdekképviselet azt is javasolja, hogy az igényekhez kell igazítani a forrásokat is a Vidékfejlesztési program módosításával. Az állattenyésztés fejlesztésére ugyanis például 70 milliárd jut a 2007-2013-as cillusban felhasznált 280 milliárddal szemben, miközben a 2016-ban beérkezett igények meghaladják a 200 milliárd forintot.

A közlemény hasonlóan égetőnek tartja a diszkriminatív feltételeket megszüntetését, azt is, hogy a hazai mezőgazdaság szerkezetével, adottságaival, szükségleteivel szinkronba kell hozni a feltételeket. A Partnerségi Megállapodás értelmében – a MOSz szerint – a jelenleginél bővebb érdekegyeztetést kellene folytatni – ne csak egy szűk, „láthatatlan” kör vehessen részt a pályázatok kidolgozásában. Ideje lenne feloldani a hivatalok közötti koordinációs problémákat is. A túl sok résztvevő (MvM, FM, MVH, Széchenyi2020) között ugyanis az érdekképviselet tapasztalata szerint „nehezen haladnak az ügyek”. Az ügyfélszolgálatokat ezért fejleszteni kellene, és kell gyorsítani a kérdések megválaszolását.

„Bár a Vidékfejlesztési Programról szóló minisztériumi PR cikkek óriási sikerről szólnak, a gazdálkodók szemszögéből a Vidékfejlesztési Program végrehajtása egyáltalán nem így értékelhető” – summázza a véleményét a MOSz. A pályázók az elmúlt évben keményen dolgoztak. Ideje lenne ugyanezt tenni a hivatali oldalon is! Nem csak meghirdetni, hanem végre is kellene hajtani a Vidékfejlesztési Programot, zárta a közleményét a MOSz.

forrás: Figyelő.hu

Vélemény, hozzászólás?