A gazdák támogatása nem csökkenhet 2020 után sem

A Békekenyér (FriedensBrot) kezdeményezés fenntartható vidékfejlesztés és a béke biztosítása közti kölcsönös összefüggés hangsúlyozására jött létre. A kezdeményezéshez csatlakozó 12 tagállam képviselői pénteken egyebek mellett a KAP reformjának kérdéseiről tanácskoztak. Fazekas Sándor a Közös Agrárpolitika (KAP) egyszerűsítését, a bürokrácia csökkentését szorgalmazta.

Magyarország erős, ambiciózus uniós agrárpolitikában érdekelt – jelentette ki a tárcavezető, miután tárgyalt a békési városba érkező 12 ország delegáltjával. Megjegyezte azt is, hogy a válságokat – mint például a mostani tej- vagy sertésválság – rugalmasabban, innovatívabban kezelő intézményi háttérre van szükség, mivel csak így lehet biztosítani az élelmiszerárak szinten tartását. A KAP előírásai talán az egész világon a legszigorúbbak, ezért is kell támogatást adni a gazdáknak. Erre a vidék népességmegtartó erejének megőrzése miatt is szükség van – mondta.

Alois Bauer német miniszteri biztos elmondta: fenntartható és kiszámítható növekedésre és békére van szükség az erős mezőgazdaság eléréséhez, amely az erős közösségek, ezáltal az erős EU alapja is. Szerinte a gazdaságilag sikeres, ökonómiailag felelősségteljes mezőgazdasági politika kialakításához figyelembe kell venni az EU sajátosságait és sokféleségét; és egy megbízható, fair szakpolitikai keretet kell kialakítani. A KAP végső soron a polgárok érdekeit képviseli – fogalmazott.

Svilen Kostov bolgár agrárminiszter-helyettes elmondta: a 2020 utáni KAP szempontjából Bulgáriának elsődleges érdeke az élelmiszerbiztonság megőrzése. A zöldítési elemeket egyszerűsíteni kell, a fiatalok számára vonzóbbá kell tenni a mezőgazdasági tevékenységet, amihez infrastrukturális és technológiai innovációra van szükség. A tisztességtelen piaci magatartásformák ellen határozottabban kell fellépni az EU-ban, mert csak így lehet a gazdálkodók versenyképességét megőrizni – sorolta. Hangsúlyozta: Bulgária is a KAP források legalább szinten tartásában, vagy ha lehetséges, emelésében érdekelt a 2020 utáni időszakban.

forrás: Agrotrend.hu

Vélemény, hozzászólás?