Behúzta a kéziféket a kormány az óriási kifizetés után

A kormány jól behúzta a kéziféket az uniós pénzek kifizetése terén, ugyanis az előző hónap több mint 500 milliárdos utalásához képest, júliusban csak 105 milliárdos összeget produkált – derül ki havi összesítőnkből. Ez a szám azt eredményezte, hogy az összes kifizetésszámláló 2638 milliárd forintra ugrott fel, azaz a 7 éves ciklusra szánt keret harmada (29,6%) már a nyertesek zsebében van. A megítélt támogatások aránya pedig már több mint 60 százalék. Már több mint 40 ezer nyertes örülhet közel 5500 milliárdnyi megítélt támogatásnak.

Július hónapban összesen 2 pályázati felhívás jelent meg, összesen 4,3 milliárdos keretösszeggel. Az egyik pályázat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) 1 milliárdos kerettel, a másik pedig az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) 3,3 milliárdos összeggel jelent meg. A 10 Operatív Programot vizsgálva az eddigi meghirdetett pályázatok keretösszege 9287 milliárd forintra emelkedett, ami a teljes 7 éves ciklusra jutó 8921 milliárd forint 104,1 százaléka. A GINOP-ban 2559 milliárdra, az EFOP-ban pedig 1028 milliárdra emelkedett az eddig meghirdetett pályázatok összege.

Már több mint 40 ezer nyertes örülhet

A megjelent pályázatok és keretösszegeik, illetve az operatív programonkénti bontás mellett azt is megvizsgáltuk, hogy hogyan alakul a nyertes pályázók száma, a megítélt támogatások összege és a kifizetett támogatások.

A hivatalos pályázati oldalon található statisztikák alapján (08. 08-i állás szerint) júliusban összesen 41370 db nyertes pályázót számlálunk 5430 milliárd megítélt támogatással.A júniusi hónaphoz képest 15045 új nyertest látunk, melyek 208 milliárd forinton osztozkodnak. Amint az alábbi táblázatban is jól látható, a legtöbb új nyertest a Vidékfejlesztési Programban (VP – 14318 db) hirdették ki, melynek hátterében az áll, hogy a hét elején a hivatalos pályázati oldalon található statisztikákban adatfrissítés történt. A második helyen a GINOP (441 db) található, míg harmadik legtöbb nyertest a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP – 136 db) hirdették ki.

Behúzta a kéziféket a kormány az óriási kifizetés után

Júliusban a megítélt támogatások összege 5430 milliárd forint volt, míg a kifizetések 2638 milliárd forinton álltak a hivatalos statisztikák szerint. A vizsgált időszakban az újonnan megítélt támogatások összege 208 milliárd forint volt, mely a júniusi 306 milliárdhoz képest közel 98 milliárdos csökkenést mutat.

A kifizetési számláló 106 milliárdos kifizetéssel 2638 milliárdra emelkedett. Az adataink szerint az év első 5 hónapjába volt hasonló 100 milliárd forint körüli kifizetés. Míg júniusban az idei év legmagasabb kifizetését produkálta a kormány az 503 milliárdos összeggel, ennek oka az volt, mint azt múlt havi elemzésünkben ki is fejtettük, hogy teljesíteni tudják a június 30-ra előírt kifizetési célt, amiért több havi bónusz jár az államigazgatási dolgozóknak.

 

Behúzta a kéziféket a kormány az óriási kifizetés után
A fent vizsgált nyertes pályázóknak ítélt támogatások és a kifizetett támogatások összege mellet az uniós pályázatok legfőbb adatai közé soroljuk a meghirdetett keretösszeget is. Az eddig meghirdetett pályázatok összege 9287 milliárd forint, ami a teljes 7 éves ciklusra jutó 8921 milliárd forint 104,1 százaléka. A teljes 7 éves kerethez viszonyítva az 5430 milliárdos megítélt támogatás összege 60,9%-ot tesz ki, míg a 2638 milliárdos kifizetett összeg pedig 29,6%-ot.

Ha csak az idei évi kifizetést nézzük, akkor a hivatalos oldalon elérhető adatok alapján 7 hónap alatt a kormány 1075 milliárd forintot utalt át a nyerteseknek, ami a 2064 milliárdos idei minimális éves kifizetési cél több mint felét teszi ki (52,1%).

Behúzta a kéziféket a kormány az óriási kifizetés után

 

A kifizetések alakulása operatív programonként

A főbb adatok vonatkozásában megvizsgáltuk a kifizetett összegek alakulását Operatív Programonként, melyet a következő diagram mutat be. Jól látható, hogy a múlt hónaphoz képest nem történt változás, hiszen továbbra is a legnagyobb részt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) teszi ki. Majd ezt követi közel hasonló részesedéssel az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP), Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP).

Behúzta a kéziféket a kormány az óriási kifizetés után
Végezetül azt is megnéztük, hogy Operatív Programonként hogyan alakulnak az új (nettó) kifizetések az egyes hónapokban. Az alábbi ábrán is jól látszik, hogy a júliusban jócskán behúzta a kéziféket a kormány a kifizetések tekintetében, hiszen az előző hónap több mint 500 milliárdos kifizetéséhez képest, most ötödannyi, azaz 100 milliárdos kifizetést produkáltak. A legtöbb új kifizetést a TOP-ban kapják a nyertesek, ezt követi a VP és a GINOP. Ami jól kivehető a diagramon, hogy tavaly decemberben és idén júniusban kiugróan magas volt a kifizetés, ami összefügg a kifizetési célok teljesítével és az értük járó bónuszok hajtóerejével.

Behúzta a kéziféket a kormány az óriási kifizetés után

Forrás: www.portfolio.hu