Két pályázatnál a napokban jöhet a döntés

A legfontosabb vidékfejlesztési pályázatokról szeptemberig meghozzák a támogatói döntéseket, 2018. március végéig pedig minden pályázatot elbírálnak. Júliusban várhatóan döntenek a kertészeti pályázatok egy részéről, az élelmiszeripari pályázatok első köréről is.

A következő napokban kézhez kapják a támogatói döntéseket az agrár-környezetgazdálkodási program második körére, illetve a településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciójára, közösségi terek létrehozására pályázók – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. E két felhívásra mintegy 40 milliárd, illetve 26,88 milliárd forintos támogatási keret áll rendelkezésre.

Júliusban várhatóan döntenek a kertészeti pályázatok egy részéről, az élelmiszeripari pályázatok első köréről és az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatokról is. Az érdeklődést jól jelzi, hogy csak a kertészeti és az állattenyésztésre vonatkozó felhívásokra több mint 10 ezer kérelem érkezett. Megjegyezte, a legfontosabb pályázatokról szeptemberig folyamatosan születnek meg a döntések, és 2018. március 31-ig minden kérelmet elbírálnak.

Kis Miklós Zsolt szerint ugyanakkor nincs csúszás a Vidékfejlesztési Program kiírásaiban (VP), március 31-ig mindent meghirdettek, sőt az előző uniós költségvetési ciklus vidékfejlesztési pályázataival összevetve sokkal jobban állnak a kiírások. Ezzel az államtitkár Nagy Tamásnak, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) elnökének kritikájára reagált. Kis Miklós Zsolt azért is furcsállja az érdekképviselet kifogásait, mert az előző uniós költségvetési ciklusban, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) meghirdetése után másfél évvel csak a pályázatok 39 százaléka jelent meg, míg most az összes. Ráadásul a költségvetési ciklus végén arra külön figyelmet kellett fordítani, hogy ne ragadjon bent forrás az ÚMVP-ben.

A döntések viszont valóban elhúzódtak, amivel szemben a Miniszterelnökség is megfogalmazta a kritikáját. A jogosultsági ellenőrzések késése is nagy szerepet játszott a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal jogutódlással történő megszüntetésében. Az államtitkár ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy változatlan létszám mellett kell több ügyet elbírálni, hiszen a VP felhívásait kiemelt kérelemszám jellemzi. Eddig is születtek döntések, hiszen a felhívásokra eddig beérkező összes kérelem közül már több mint 58 ezer elbírálása megtörtént.

A MOSZ a közbeszerzési kötelezettség eltörlését javasolja, ezzel szemben az államtitkár az Európai Unió új irányelvére emlékeztetett, amely a tagállamokra rótt többletkötelezettségen túl – a hazai jogszabály révén – lehetőséget ad a feltételes közbeszerzésre. Ezzel élve az érintettek az eljárást már a pályázati döntés előtt elindíthatják, amivel fél évet is nyerhetnek.

– A Miniszterelnökség munkatársai ezt minden gazdafórumon elmondják, a pályázók tehát ezzel tisztában vannak – mondta az államtitkár. Kis Miklós Zsolt attól sem tart, hogy a pályázat beadása idején érvényes kivitelezési ajánlatok drágulása meghiúsít sok pályázatot, mivel a felhívások döntő hányadánál olyan mértékű a túljelentkezés, hogy az esetleges visszalépők helyére bőven lennének jelentkezők.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország ismét állítsa vissza 15-ről 25 százalékra a társfinanszírozást, Kis Miklós Zsolt elmondta: az itt felszabaduló forrást nemzeti támogatásokra – főleg az állattartók számára – csoportosították át, így több támogatáshoz juthatnak az agrártermelők.


Túligénylés miatt felfüggesztett agrár-vidékfejlesztési pályázatok

– Állattartó telepek korszerűsítése
– Kertészet korszerűsítése: üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyság növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével
– Szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése
– Sertéstartó telepek korszerűsítése
– Juh- és kecsketartó telepek korszerűsítése
– Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése
– Kertészet korszerűsítése: kertészeti gépbeszerzés támogatása
– Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban
– Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása
– Az állattenyésztési ágazat fejlesztése: trágyatárolók építése
– Gombaházak, hűtőházak létrehozása, meglévő gombaházak, hűtőházak korszerűsítése
– Nem mezőgazdasági tevékenység elindításának támogatása: mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása

forrás: Agronaplo.hu