Nő az agrárium gépesítettsége

A növekedés éve lehet az idei a hazai mezőgépgyártók és -forgalmazók számára, a bővülést az agrárium javuló teljesítménye és a vidékfejlesztési források megjelenése is hajthatja – hangzott el tegnap a 35. Agromashexpo megnyitóján.

A mezőgépgyártás és a gépkereskedelem is fontos szerepet játszik a hazai agrárium fejlődésében – jelentette ki tegnap Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 35. Agromashexpo – 7. Agrárgépshow kiállítás megnyitóján. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a magyar mezőgazdaság 2010 óta folyamatosan bővül, hat év alatt 55 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy emelkedett a foglalkoztatottak száma, valamint nőtt az ágazat gépesítettsége és műszaki színvonala is. Az elmúlt hat évben 50 ezer új munkahelyet teremtettek a hazai agrárcégek, ebből 16 500 új állás tavaly jött létre. A miniszter szerint a mezőgépipar számára az idei a növekedés éve lehet. Ezt támasztja alá az is, hogy az ágazat fejlődése folyamatos, az idén pedig már a vidékfejlesztési program forrásai is célba érnek. A miniszter szerint optimizmusra ad okot az a tény is, hogy egyre több fiatal lát lehetőséget a vidéki életben, a gazdálkodásban. Ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt három évben 20 százalékkal több diák jelentkezett mezőgazdasági szakképzésre.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke kiemelte: a globálisan növekvő fogyasztás egyre nagyobb terhet ró a mezőgazdaságra, az emberiség élelmezése jelentős kihívás, amire a megoldást a megfelelő gépesítés jelentheti. – A siker eléréséhez azonban nélkülözhetetlen a szakképzett gépkezelő is, akikből egyre kevesebb van. Tíz hazai termelő közül kilenc szakemberhiánnyal küzd – fogalmazott. Ennek oka Harsányi Zsolt szerint az, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent az utánpótlás. Évente kevesebb mint 500 diák szerez szakirányú végzettséget, holott ennek a tízszeresére lenne szükség. Az elnök szerint ahhoz, hogy ez változzon, a szülők és a fiatalok előtt is ismertté kell tenni, hogy a mezőgépész szakma hosszú távú megélhetést, változatos és érdekes munkát biztosít.

Beszámolója szerint a szakemberhiány megoldásán a szövetség is dolgozik. Ennek érdekében indították el tavaly a Legyél te is mezőgépész! programot. A kezdeményezéshez a szakiskolák, a gyártók és a forgalmazók mellett a szakminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is csatlakozott. A program eredményességét mutatja – folytatta az elnök –, hogy a 2016–2017-es tanévben már 15 százalékkal több diák választotta ezt a szakirányt.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a szombatig tartó Agromashexpón, az agrárgépshow-n, valamint a rendezvényhez kapcsolódó két kiállításon – Magyar kert, valamint Szőlészet és pincészet – összesen 300 kiállító mutatkozik be mintegy 4000 négyzetméteren.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH), valamint a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének meghívására összesen 12 külföldi delegáció érkezett az agráripari szakvásárra. A mintegy ötven cég hetven szakértője kétszáz üzleti találkozón vesz részt. A cél, hogy minél többen ismerjék meg a hazai cégeket és azok termékeit. Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója jelezte: reményeik szerint az új ismeretségek üzleti kapcsolattá mélyülnek. Kiemelte: a magyarok büszkék arra a tudásra és technológiá­ra, amit az agrárium területén megszereztek és kifejlesztettek, a korszerű és hatékony megoldások pedig számos globális problémára adhatnak választ.

Vélemény, hozzászólás?