Örülhetnek az erdészek

A magán, vagy önkormányzati tulajdonú erdők tisztításához, ápolásához is igényelhető támogatás a Miniszterelnökség által mintegy 2,7 milliárd forintos kerettel meghirdetett vidékfejlesztési pályázaton. A foglalkoztatás bővítés előnyt jelent az elbírálásnál.

Az erdők gazdasági értékét növelő tevékenységekre mintegy 2,7 milliárd forintos keretű pályázatot tett közzé a Miniszterelnökség. A magán-erdőgazdálkodók és az önkormányzati erdőgazdálkodók területalapú, vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, ha az általuk használt terület szerepel az Erdő Adattárban, rendelkezik érvényes erdőgazdálkodási tervvel. A támogatást kézi, vagy gépi befejezett ápolásra, tisztításra, illetve törzsnevelési jellegű beavatkozásra lehet kérni. A legtöbb esetben az akácosok kivételt jelentenek a tisztításnál és ápolásnál előírt invazív fajok irtási kötelezettsége alól. A Miniszterelnökség várakozása szerint 750 pályázó támogatására nyílik majd lehetőség.

Minimum 2 hektár méretű erdőterületre igényelhető uniós forrás. Befejezett ápolás esetén az erdőrészlet 0,5 hektár nagyságot elérő részterületére is adható támogatás, amennyiben azon a területhatár állandósítást elvégezték. Az erdőgazdálkodóknak érdemes észben tartaniuk azt is, hogy egy erdőrészletre csak egyféle tevekénység támogatását kérhetik. A

Az elbírálásnál a pályázatok tartalmi elemei alapján kapható pontszámok szerint rangsort állít fel az irányító hatóság, majd az országos rangsor elkészülte után a keret függvényében dönt a támogatási okiratok kiadásáról. Az elbírálásnál az erdőrészlet elsődleges rendeletetése, a Natura 2000 besorolás, illetve a foglalkoztatás bővítés bevállalása – akár korábban foglalkoztatott közmunkás állományba vétele is a támogatás idejére – számos többletpontot jelenthet.

A támogatási kérelmet első alkalommal április 1-je és április 30-a között, kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani a www.mvh.gov.hu oldalon. A projekt legkorábban 2016. április 15-én kezdhető meg. A kifizetési kérelmet a támogatott tevékenység maradéktalan megvalósítása után, a támogatói okirat kézhezvételét követő két éven belül lehet benyújtani. A pályázati felhívás és mellékletei a www.szechenyi2020.hu weboldalon találhatók.

Vélemény, hozzászólás?