Tapasztalatcsere a vidékfejlesztésről

Megérkezett Magyarországra az a magas rangú, bosznia-hercegovinai küldöttség, akik a magyar kormány által finanszírozott FAO projekt megvalósításában vesznek részt. Az itt töltött három nap során számtalan helyi és országos, a vidék fejlődéséhez hozzájáruló gyakorlattal ismerkedhetnek meg.

A résztvevők között van Dusan Neskovic Bosznia-Hercegovina külkereskedelemért és gazdasági kapcsolatokért felelős miniszter-helyettese, Nijaz Brkovic vidékfejlesztésért felelős miniszter-helyettes, továbbá a Livno-központú 10-es Kanton földművelésügyi minisztere, Ivica Brešić, és önkormányzati képviselői, akik a projekt munkacsoportjának is tagjai.
Az alig egy éve kezdődött FAO vidékfejlesztési projekt (Support to the preparation for community-led local development planning and implementation of a pilot project in the Livno area) megvalósítása a tervek szerint halad. A végcél, melyet 2018 végére terveznek elérni, hogy szakértői segítséggel, de az ott lakókkal közösen dolgozzanak ki több stratégiai dokumentumot: Bosznia-Hercegovina 10-es Kantonjának vidékfejlesztési stratégiáját és turisztikai megvalósíthatósági tanulmányát, továbbá Livno és Bosansko Grahovo települések vidékfejlesztési terveit.
A háttérben tehát már folyik ezek előkészítése, miközben az érintett szakterületek képviselői az észak-alföldi településen, Tiszaigaron, illetve később Budapesten láthatnak néhány gyakorlati példát hazai kezdeményezésekről.
A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaigar egy alapvetően mezőgazdasági profilú település, ellentétben Livnoval. Mégis, tanulságos számukra megismerni egy vidéki térség felzárkózásának folyamatát és módszereit.
Ezért bemutatásra kerülnek a helyi önkormányzat eredményes közfoglalkoztatási és közétkeztetési programjai és európai uniós társfinanszírozásban megvalósult projektjei. A résztvevők láthatnak példát a vidékfejlesztési politika helyi szintű megvalósítására, előadást hallhatnak a Tisza-menti LEADER Közhasznú Egyesület helyi akciócsoportjának tevékenységeiről, a helyi fejlesztési stratégia kidolgozásának folyamatáról, illetve számos sikeresen megvalósított helyi projektről. Még egy környékbeli, a tiszaigari önkormányzat által üzemeltetett mézüzembe is ellátogatnak.
Budapesten, a Földművelésügyi Minisztériumban töltött napjuk során azt is láthatják, milyen országos programokra épülnek ezek a helyi kezdeményezések. Különösen érdekes számukra az előadás az eredetvédelmi rendszerről és a Magyar Sajtút hálózatról, melyek hozzájárulhatnak a vidéki turizmus fellendítéséhez.

Ősszel pedig folytatódnak az egyeztetések a helyi és kantonális stratégiai dokumentumokról.

Forrás: www.profitline.hu