Társadalmi egyeztetésen az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés című felhívás tervezete

Elindult az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című (VP-4-10.1.1.2.-16 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2016. szeptember 24-ig várjuk a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

Felhívások társadalmi egyeztetése 2014-2020

Hozzászólások 3

 1. Többek között az állattenyésztésre kiírt új AKG programba nagyon nagy segítség lenne, az állattenyésztők gyepterületének bevonása. Az ilyen körülmények között(környezetkímélő, élőhely megőrző, munkahely megőrző, vidéki diverzifikációt biztosító) gazdálkodási forma zömében legeltetésre alapozott és általában hátrányos környezeti feltételek között történik.
  Következésképpen az ilyen gazdálkodó családok, fiatal gazdák jövedelmezőségét éppen ez a támogatás teremtené meg.

 2. Mint fiatal gazda, többek között vállalásaimban szerepel a legeltetéses juhok tartása és tenyésztése. Számomra is fontos lenne, hogy a most megjelenő új AKG program részét képezné a környezetünkben lévő igen sok védett gyepterület bevonása (Kiskunsági Nemzeti Park).
  Ezen területek lévén túzok élőhelyek korlátozásai miatt, sekély jövedelem termelhető ki. Ezért ezt a jövedelem kiesést -mint ahogy erre az AKG támogatás hivatott- pótolná ez a fajta, ide is kiható támogatási rendszer.

 3. Családi gazdálkodásunkban az ökológiai tevékenység mellett ökológiai növénytermesztés és ökológiai állattenyésztés is folyik.
  Dunapatajon területeink egy része ökológiai szántó, másik része ökológiai legelő. Az állattenyésztés több pilléren áll, ezért helyzetünk szerencsésebb az átlagos magyar juhász családnál( aki eladó bárányai révén piackittet, egy lábon áll, generáció váltás előtt áll).
  Ennek ellenére e kicsi ágazat (juh) sikere hazánkban sokszor nagyon kevésen múlik. Nekünk fontos az itteni vidék diverzifikációja, fontos a környezet megőrzése és nem utolsó sorban ebből az ágazatból való megélés. A legeltetéses tevékenység, ezért sok munkahelyet tud teremteni az itt élő emberek számára.
  Fontos a környezetkímélő állattenyésztés a jövőben is.
  Nagy támogatás lenne számunkra, ha az új AKG pályázatba bekerülnének a gyepterületek is, amelyek bizonyos mértékig kompenzálhatná ágazatunk fenti nehézségeit.

Vélemény, hozzászólás?