Új pályázat jelenik meg borászati fejlesztésekre

“A vidék igazi gerincét azok a magyar mezőgazdasági vállalkozók adják, akik az ott megtermelt bevételt visszaforgatják a gazdaságukba.”
A következő években nagy lehetőség rejlik a borászatban, ezért is született az a döntés, hogy a vidékfejlesztési programban felszabaduló mintegy 50 milliárd forintból új pályázatot írnak ki – közölte az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Zalaszabarban.

Kis Miklós Zsolt a családi tulajdonban lévő Kányaváry Borbirtok borászati üzemének avatóján beszélt a pályázatról, amelyet a tervek szerint az ősszel írnak ki élelmiszeripari beruházásokra, köztük borászati fejlesztésekre.

A pályázat segíti, hogy a mezőgazdasági alapanyag-termelésen túl megvalósuljon a hozzáadott értéket képviselő feldolgozás is, hogy jobb jövedelmezőséget biztosító magas minőségű feldolgozott terméket tudjanak értékesíteni a vállalkozások, ez ugyanis az igazán sikeres családi vállalkozások titka – tette hozzá az államtitkár.

A Szabadics család tulajdonában lévő, 60 millió forintos beruházással kialakított borászat megvalósításához 17 millió forintos támogatást nyújtott az agrártárca. A borászat jó példa arra, hogy az alig 3-4 hektáros szőlészetekre alapozva is lehet nagy terveket megvalósítani – fogalmazott Kis Miklós Zsolt.

Jelezte, a vidék igazi gerincét azok a magyar mezőgazdasági vállalkozók adják, akik az ott megtermelt bevételt visszaforgatják a gazdaságukba. A fejlesztések pedig új munkahelyek megteremtését is szolgálják, miközben lehetőséget adnak a helyi vállalkozások bekapcsolódására is – mondta.

Szabadics Zoltán, a borászat tulajdonosa elmondta: 3,5 hektáros szőlőterülethez alakították ki a kétszintes, minden technológiai folyamatot ellátni képes borászati üzemet és a hozzá kapcsolódó géptárolót és műhelyt. Az a szándékuk, hogy a többi zalai borászattal együttműködve visszaszerezzék a zalai borvidék egykori rangját – közölte.

Forrás: agroinform.hu