EMVA – Tanácsadó

Kiderült, mikor jelenhetnek meg az első pályázati felhívások a KAP Stratégiai Terv keretében

Itt vannak a vidékfejlesztési, 2. pilléren belüli támogatásokkal kapcsolatos lényeges változások.

A KAP Stratégiai Tervet részleteiben bemutató, az Agrárminisztérium által szervezett konferencián a 2. pilléres, vidékfejlesztési támogatási lehetőségekről tartottak előadásokat az Agrárminisztérium illetékes szakértői. Papp Zsolt, helyettes államtitkár elmondta, hogy a beruházási pályázatok kapcsán döntően változatlan feltételek mentén haladnak majd a fejlesztések, néhány eltérés lesz az eddigi rendszerhez képest, az egyik ilyen változás, hogy a zöld beruházások hangsúlyosabbak lesznek.

Az első beruházási pályázatok 2023 második felében jelenhetnek majd meg, mert az elsődleges feladat most az, hogy az egységes kérelem beadásáig, a terület- és állatalapú támogatásokhoz elkészüljenek a szükséges rendeletek kidolgozásával.

Az Európai Bizottsággal való egyeztetések során több változás is élesedett a 2. pillérben. Az alábbi felsorolásban olvashatóak a beruházási programok kapcsán elhangzott legfontosabb információk:

 • 40 százalékra csökken a pályázók köre esetében az elvárt mezőgazdasági árbevétel aránya.
 • 6000 STÉ-ről 10 000 STÉ-re növekszik az elvárt üzemméret-minimum a beruházási pályázatokban való részvételhez, az STÉ-kalkulátor aktualizálásra kerül.
 • Az állatjóléti támogatásoknál új elemként jelenik meg az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetés (AMR).
 • A sertésállatjóléti támogatás nem szerepel a KAP stratégia tervben, mert irreális elvárások teljesítéséhez kötötte volna a Bizottság (pl. 16 százalékos rosttartalmú takarmány), de a nemzeti támogatások között folytatódni fog a program. Emellett az állattartás járványvédelmi beruházásai közé bekerült egy olyan célterület, amely a sertéságazatban a farokkurtítás gyakorlatának visszaszorítását támogatja.
 • Új beavatkozás a mezőgazdasági üzemek fejlesztése az ammónia-kibocsátás csökkentése érdekében. Korábban ennek a beavatkozásnak a céljaihoz hasonló célokat szolgált a trágyatárolók létesítésére kiírt felhívás, de ez az új konstrukció annál bővebb lehetőségekkel jelenik majd meg.
 • 50 százalékos lesz alapvetően a támogatás mértéke, a fiatal gazdák viszont az eddigi 10 százalékos többlettámogatás helyett 15 százalékot kaphatnak majd.
 • A biztosítékmentes előleg szélesebb körben való biztosításának lehetőségén jelenleg dolgoznak, egyelőre az eddigiekhez hasonló feltételekkel lehet előleget igényelni.
 • Az építési beruházások esetében az áremelkedése miatti többletköltségek elszámolására lesz lehetőség (részben).
 • Az új támogatási rendszerben minden, ami élelmiszeripari fejlesztéshez tartozik, támogatható lesz a KAP stratégiai terven belül, ezúttal a post harvest termékfeldolgozás sem szorul ki a pályázatokból. Az élelmiszeripari beruházási programok az KAP-ban már “Mezőgazdasági termékek értéknövelése” címén lesz megtalálható. Papp Zsolt helyettes államtitkár ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy arra kell törekednünk, hogy a lehető legtöbb termék feldolgozott formában kerüljön értékesítésre, ezzel jelentős mértékben lehet növelni a mezőgazdaság, mint élelmiszeralapanyag-termelő ágazat versenyképességét.
 • Az öntözéssel kapcsolatban az eddigiekhez hasonló feltételek mentén kerülnek majd kiírásra a felhívások.
 • A termelői csoportok támogatása kibővül, új típusú lehetőségek is megjelennek. Eddig minimálisan 5 szereplőnek kellett részt vennie egy termelői együttműködésben, az új felhívásokban azonban már csak 2 együttműködő partner szerepel kötelezettségként. Meglévő termelői csoportok új tevékenységeinek támogatására is lesz lehetőség az értékesített éves termelési érték maximum 6 százalékának erejéig, de legfeljebb évente 100 ezer euró szervezetenként.
 • Új támogatás lesz a minőségrendszerekben való részvétel kapcsán, de az eredeti konstrukciók is megmaradnak.
 • Vállalkozásfejlesztésre lesz lehetőség mezőgazdasági kisüzemek fenntathatósági fejlesztése beavatkozásban maximum 60 ezer eurós támogatással. Környezeti hatékonyság fejlesztése elszámolható lesz, tehát például napelemes beruházásra is lesz ebben lehetőség. Papp Zsolt a kisüzemes támogatással kapcsolatban azt mondta, hogy rendkívül sikeres, már 75 milliárd forint körül jár a kötelezettségvállalás.
 • A díszkertészeti ágazat kisvállalkozásainak számára lesz pályázati lehetőség maximum 100 ezer eurós támogatással.
 • Az egyik legnagyobb újdonság a vidékfejlesztési pillérben, hogy támogatási konstrukciók lesznek az agrárium generációs megújulásának támogatása érdekében.
 • Átfogó célkitűzésként jelenik meg a tudásátadás, a digitalizáció támogatása

forrás: http://www.agroinform.hu