EMVA – Tanácsadó

100 milliárd forintos kerettel új beruházási támogatást indít a kormány - Itt a rendelettervezet!

Új, kedvező finanszírozási konstrukciókat jelentett be ma az Agrárminisztérium 100 milliárd forintos forráskerettel, amelyek olcsó pénzforrást biztosítanak elsősorban mezőgazdasági és erdészeti beruházásokhoz, de nem kizárt a forgóeszköz-finanszírozás sem. A konstrukció előnye, hogy független az aktuális uniós költségvetési ciklustól, és nem terheli a mezőgazdasági vállalkozások de minimis keretét sem.

A jogszabálytervezet itt olvasható el.  Eszerint 100 milliárd forintos forráskerettel kamattámogatást igényelhetnek a mezőgazdasági termeléssel és feldolgozással, illetve erdőgazdálkodással foglakozó KKV-k. A tervek szerint a 100 milliárd forinton belül lehatárolnak egy 30 milliárd forintos keretet csak a szántóföldi gépberuházások számára. A támogatás

  • olyan beruházási hitel esetén vehető igénybe, amelynek a futamideje legalább 3, de legfeljebb 10 év,
  • a beruházási hitelek összege beruházásonként és ügyfelenként legalább 3 millió forint,
  • nem haladhatja meg elsődleges mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó beruházások esetében az 1,3 milliárd forintot, a mezőgazdasági termékfeldolgozáshoz vagy -forgalmazáshoz és az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó beruházások esetében a 2 milliárd forintot.

A kamattámogatás mértéke az ügyleti kamat 80%-a, de legfeljebb 2 százalékpont éves szinten azzal, hogy kamattámogatás csak azon kamatidőszak tekintetében nyújtható, amelynél a hiteldíj nem haladja meg a 2,5%/év szintet. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram FIX hitelkonstrukció maximális keretszintjét alapul véve az ügyfelek által így a ténylegesen fizetett kamat mindössze 0,5%/év.

Az eseményen Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy tavaly óta a Vidékfejlesztési Program beruházásai a megvalósulás szakaszába értek. A VP kitart még a jövő évre is, ugyanakkor az új vidékfejlesztési források feltételei még bizonytalanok. Ebben az átmeneti időszakban kiemelten fontos a kedvező finanszírozás folyamatos biztosítása, hogy a következő európai uniós fejlesztési források igénybevételéig ne törjön meg a gazdák beruházási és fejlesztési kedve. Ez a konsrukció ugyan nem egy vissza nem térítendő támogatás, deegy rendkívül olcsó pénzügyi megoldás, amelyre az agrár- és erdészeti vállalkozók a Közös Agrárpolitika ciklikusan rendelkezésre álló forrásaitól függetlenül támaszkodhatnak. A kamattámogatás nem terheli a gazdák három évre számított 25 ezer eurós de minimis keretét sem.

A miniszter kiemelte, hogy a kedvező feltételű hitelprogramok mellett az agrárfinanszírozásban kiemelt szerepe van a garanciavállalásnak. Elmondta, hogy az AVHGA az Európai Beruházási Alap (EIF) COSME viszontgarancia programját már 3 éve működteti. Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója, Herczegh András bejelentette, hogy a következő 3 évben is elérhető lesz a gazdák számára a COSME garanciaprogram, így fejlesztésekre és más hitelcélokra összesen 125 milliárd forint hitel válik hozzáférhetővé. A COSME-AVHGA Program a Kormány agrárpolitikáját is segíti, miközben 6-8 milliárd forintos megtakarítást jelent az állami költségvetés számára. Herczegh András ismertette, hogy a mezőgazdaság a teljes hitelállomány mintegy 16 százalékát teszi ki, miközbern a GDP-ből csak 5,4 százalékkal részesedik. Ez azt mutatja, hogy a szektor rendkívül forrásigényes. Mostanáig közel 50 milliárd forint hitelösszeget biztosított COSME viszontgarancia mellett az AVHGA.A program kiterjesztése 2022-ig azzal az előnnyel jár, hogy a gazdák kiszámítható, tervezhető és mindenek előtt olcsó forráshoz jutnak a fejlesztéseikhez akkor is, amikor a következő uniós pénzügyi ciklus forrásai még nem lesznek elérhetőek.

Forras: agrarszektor.hu