EMVA – Tanácsadó

25 000 euróra nőhet a de minimis-keret!

A de minimis, azaz „csekély összegű” támogatások a jelenlegi rendszerben három egymást követő évben legfeljebb 15 000 eurót (mintegy 4,7 millió forintot) tehetnek ki igénylőnként. A keret emelkedése egyrészt jó hír, másrészt a tagállamnak bírnia is kell anyagi forrásokkal, ha egy ilyen jellegű támogatási jogcímet meghirdet.
 A csekély összegű támogatásokat nemzeti hatáskörben lehet kiírni, nincs szükség a jogcím előzetes brüsszeli engedélyeztetésére. Ilyen címen fut például hazánkban a sertés-törzstenyészetek fenntartásának, vagy a szőlőművelés gázolaj-felhasználásának támogatása. Most az Európai Bizottság – német kezdeményezésre – 25 000 euróra (mintegy 7,8 millió forintra) emelné a hároméves de minimis-keretet.

Az ügy előzménye, hogy tavaly az agrárminiszterek konferenciája egy 30 000 eurós csekély összegű keretre tett javaslatot. A folyamat belesimul a Közös Agrárpolitika általános „nemzetiesedésébe”: az egyes tagállamok egyre szabadabban dönthetnek a támogatási célokról, ám egyre nagyobb anyagi áldozatot is kell vállalniuk ezek kivitelezéséhez.

Azért, hogy a piactorzító hatásokat kiszűrje, a Bizottság egy plusz biztonsági elemet is beépítene a rendszerbe: egyetlen mezőgazdasági szektor sem részesülhet nagyobb támogatásban, mint a csekély összegű támogatásokra szánt nemzeti boríték fele. Ahol még nincs ilyen, ott központi regisztert kell vezetni a kiutalt de minimis támogatásokról. A Bizottság az ügyben online konzultációt indított, amely április 16-án zárul le. A tervek szerint ez az egyes tagországok meghallgatása után, idén nyáron születik meg a végleges döntés a keret megemeléséről.

Forrás: www.agrarszektor.hu