EMVA – Tanácsadó

A legnagyobb beruházó tavaly a baromfiszektor volt

A mezőgazdasági beruházások értéke az Agrárgazdasági Kutató Intézet által felmért körben 2017-ben 3,1 százalékkal növekedett az előző évi tényadatokhoz mérten. Nincs tehát nagy boom, amit érthetővé tesz az is, hogy a beruházások 80 százalékban sajáterőből valósultak meg.

Nem vártak tovább a korszerűsítési és bővítési terveik megvalósításával az állattenyésztők, pályázati források nélkül is belevágtak az építkezésbe, állománybeszerzésbe.

Állattenyésztési beruházásokra 2017-ben 16 milliárd forinttal (38,3 százalékkal) többet, míg növénytermesztési beruházásra 13 milliárd forinttal (24,5 százalékkal) kevesebbet költöttek a megfigyelt cégek.

Az állattartók körében tapasztalható csaknem 40 százalékos bővülés hátterében leginkább a baromfiszektor további erősödése áll. Az összes állattenyésztési befektetés 41 százaléka ebben a szakágazatban valósult meg, ezen belül is hat nagyvállalathoz volt köthető a fejlesztésekre fordított összeg 73,6 százaléka. Tejhasznú marhákra a beruházási érték 21,5 százaléka, míg sertésekre csak 12,5 százaléka esett.

Gépberuházások szempontjából két év csökkenést követően bővülést tapasztaltak a kutatók.  A beszerzett mezőgazdasági gépek megoszlása a 19 főnél többet foglalkoztató gazdaságokban a következőképpen alakult: