EMVA – Tanácsadó

Az agrárium versenyképességének növekedését segíti a Vidékfejlesztési Program

A 2014-2020 közötti időszakban összesen mintegy 1300 milliárd forint áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Program keretében. Az idei programmódosítás középpontjában az erdőtelepítések támogatásai álltak – mondta az Agrárminisztérium (AM) vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, a Portfólió Agrárszektor konferencián, Siófokon.

Viski József kiemelte: a program intézkedéseihez kapcsolódóan az egyik legfontosabb döntések között szerepeltek az élelmiszeripari fejlesztések, melyekre eddig összesen 165 milliárd forintot kapott az ágazat. A borászati és a kertészeti fejlesztésekre, valamint az állattartó telepek korszerűsítése és trágyatárolók létesítésére együtt több mint 220 milliárd forint támogatást nyújtott a tárca. A magyar kormány 2010 óta sok forrást biztosít az önkormányzatoknak, hogy fejleszteni tudják településeiket, csak a Vidékfejlesztési  Program keretében több, mint 80 milliárd forint áramlott az önkormányzatokhoz.

A helyettes államtitkár külön kitért a program ez évi módosítására is, amelynek középpontjában az erdősítés támogatása állt.  Az elfogadott módosítás értelmében az erdőt telepítő gazdák a korábbiaknál lényegesen nagyobb, a fafajtól függően 80-130 százalékkal több forrást vehetnek igénybe. A kapcsolódó jövedelempótló támogatás összegét a tárca az eddig hektáronkénti 172 euróról 432 euróra emelte és igénybevételének időtartamát minden fafaj esetében egységesen 12 évre növelte. Felhívta a figyelmet arra is: a mintegy 40 milliárd forintos keretösszeggel rendelkező „Erdősítés támogatása” felhívás továbbra is nyitva áll az érdeklődők előtt.

A helyettes államtitkár cáfolta, hogy a „visszahulló” források a több száz milliárd forintot is elérhetik, mivel ilyen mértékű visszaadott fejlesztések nincsenek kilátásban. Az irányító hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a források alakulását, a felszabaduló összegeket pedig a már bent lévő kérelmekre és a korábban meghirdetett intézkedésekre köti le.  

Viski József rámutatott: a tervezett új felhívások között szerepel majd többek között a minőségrendszerekhez való csatlakozás támogatása, amely decemberben jelenik meg és mintegy 2,6 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Kiemelte: továbbá a termelői csoportok újabb támogatására rendelkezésre álló 3 milliárd forintos forrást ami a mezőgazdasági és az erdőgazdálkodási ágazatban a termelők együttműködésének ösztönzésére, a szervezetek megalakításával és működtetésével kapcsolatos költségek támogatására nyújt lehetőséget – olvasható a tájékoztatásban.

Forrás: agronaplo.hu