EMVA – Tanácsadó

Az előző ciklus miatt büntetett a Bizottság

Nem érintette a jelenlegi Vidékfejlesztési programot az Európai Unió által a közelmúltban kiszabott büntetés – közölte a Világgazdaság megkeresésére az Agrárminisztérium. A tájékoztatás szerint a 2015–2017 között lefolytatott vizsgálatokról van szó, a megállapítások és kifogások pedig még a 2007–2013-as programozási időszak intézkedéseire vonatkoznak.

A szaktárca szerint a büntetés még az Új Magyarország vidékfejlesztési program indulásakor kialakított hibás intézményrendszer és ellenőrzési eljárásrend következménye, ugyanis az akkori kormányok erre vonatkozó hibás döntései miatt nem volt részletes utóellenőrzésük a kötelező közbeszerzési eljárásoknak.

A jelenleg zajló, 2014–2020 közötti programozási időszakra kezeltük ezt a problémát, és részletes jogi és műszaki közbeszerzési utóellenőrzéseket folytatunk le, amelyek száz százalékban kiterjednek a kötelező közbeszerzésekre

– közölte a minisztérium.

Múlt szerdán Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának tagja azt közölte, hogy 6,5 millió eurós büntetést szabtak ki Magyarországra uniós pénzek nem célszerű felhasználása miatt. A politikus csak arról számolt be, hogy az OLAF vizsgálatai és az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága 2015-ös és 2017-es ellenőrzései rendszerszintű hiányosságokat találtak a magyar Vidékfejlesztési program közbeszerzési eljárásaiban. Arra nem tért ki, hogy a vizsgálatok a 2007–2013-as programozási időszakot ölelték fel.

A szaktárca válaszából az is kiderül, hogy éppen ezért az sem igaz, hogy a magyar hatóságoknak felül kell vizsgáltatniuk az ide kapcsolódó közbeszerzéseket, hiszen ezeket az előző kormányok által okozott problémákat már kizárták az új Vidékfejlesztési program bevezetésekor.

Forrás: https://www.vg.hu