EMVA – Tanácsadó

Az EMVA Irányító Hatóság közleménye a közbeszerzési költségek projekten belüli átcsoportosításáról

Az EMVA Irányító Hatósága (a továbbiakban: IH) 2018. december 12-én, a www.palyazat.gov.hu weboldalon megjelent közleményében tájékoztatta a Vidékfejlesztési Program (a továbbiakban: VP) támogatást igénylőit és kedvezményezettjeit a közbeszerzési eljárásaik szabályos lefolytatásához alkalmazandó „a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény” (a továbbiakban: Kbt.) VP-t érintő 2018. november 28-i módosításáról és annak következményeiről.

A jogszabály módosítás folytán megemelkedett közbeszerzési értékhatároknak köszönhetően a VP keretében pályázók és kedvezményezettek nagy számban mentesülnek a beruházásaik
megvalósításához és költségeik elszámolásához – a korábbi szabályozás szerint elengedhetetlen – közbeszerzési eljárás lefolytatásának kötelezettsége alól.

Fenti esetekben, korábban hatályos jogszabály alapján közbeszerzési költséggel még érintett projektek kapcsán kiállított támogatói okiratokban az IH által elszámolható költségként jóváhagyott, közbeszerzési eljárások lebonyolításával kapcsolatos költségek, melyek a módosítás miatt nem kerülnek elszámolásra a projekt elszámolható költségei között, az adott soron maradt költség maradványként kezelhetőek és a 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet 1. melléklete III. fejezet, 69.1. a) pontja szerint a projekten belül átcsoportosíthatóak.

Felhhttp://www.palyazat.gov.huívjuk a figyelmet, hogy a fentiekben hivatkozott közbeszerzéshez kapcsolódó költségek átcsoportosítására változatlan műszaki, szakmai tartalom mellett, kizárólag a vonatkozó felhívásban
meghatározott elszámolható költségek köre alcímben foglalt általános költségek körén belül, az ott meghatározott maximális mértékre vagy összegre tekintettel van lehetőség.

Forrás: www.palyazat.gov.hu