EMVA – Tanácsadó

Döcög a Vidékfejlesztési Program, forrásátcsoportosítás jöhet

Döcögve halad a jórészt EU-pénzből finanszírozott Vidékfejlesztési Program (VP) megvalósítása, amely miatt az Agrártárca közbelépése várható, azaz a teljes keret lehívása érdekében forrásátcsoportosítás jöhet – jelezte a Világgazdaságnak Zoltán Csaba. A Start Garancia Zrt. vezérigazgatója szerint nem meglepő, hogy egyesek szerint az elnyert támogatásból tervezett beruházások ötöde nem valósul meg.

A lap szerdai számában megjelent főbb információk:

  • Zoltán Csaba szerint a VP többi Operatív Programnál lassabb megvalósítása (forráskifizetés) jórészt azzal magyarázható, hogy a 2016-ban meghirdetett pályázatokra benyújtott támogatási igényekről csak 2017-ben vagy 2018-ban születtek meg a támogatói döntések, és az eltelt hosszú idő alatt megugrottak az építőipari árak. Ez pedig a projektek módosítását és többletforrás bevonását teszi szükségessé, emellett sokszor kivitelezőt sem könnyű találni.
  • A VP lassabb haladásának másik oka, hogy a nagyobb értékű beruházásoknál kötelező közbeszerzés szintén drágítja, kiszámíthatatlanná és hosszabbá teszi a beruházást.
  • Pozitívnak látja viszont, hogy a kormány tavaly 40 millióról 300 millió forintra emelte a közbeszerzési értékhatárt az építési beruházásoknál, így ettől a tehertől sok vállalkozás megszabadult.
  • A Start Garancia vezérigazgatója szerint ügyfelei közül egyre többen futnak ki abból az időből, hogy támogatói döntéstől számított 12 hónapon belül el kell költeni a támogatás 10%-át (ezt az időigényes közbeszerzés mellett a kivitelező megtalálásának időigénye is okozza). Bár a határidő hosszabbítást a Magyar Államkincstár szinte mindig megadja, de ez is időigényes és ezen idő alatt sem a finanszírozó pénzintézet, sem a Start nem vállal kötelezettséget.
  • Sok projekt az önerő finanszírozásán vérzik el, illetve azon, hogy a cég saját tőkéjének többszöröse az elnyert támogatás, ami finanszírozói szempontból túlzott kockázatokat jelent.

A fentiek miatt Zoltán Csaba szerint nem meglepő, hogy egyes vélemények szerint az elnyert támogatásból tervezett beruházások ötöde nem valósul meg.

A lap megjegyzi, hogy a kifizetések mindezek miatt elmaradnak a többi Operatív Programhoz viszonyítva, de olyan számokat ír, amiket nem tudunk értelmezni (365 milliárd forintnyi hatályos szerződésből idén február végéig csak 13,5 milliárdot fizettek ki). A hivatalos pályázati adatbázis szerint ugyanis a bő 1300 milliárd forintos VP-keretből a hatályos szerződések volumene 905 milliárd forint, és a kifizetett volumen immár 165,6 milliárd forint.

Zoltán Csaba szerint a VP-ért felelős Agrárminisztérium is érzékelte a gondokat és a teljes keret lehívása érdekében forrásátcsoportosítást tervez az egyes pályázatok között, igaz részleteket nem jelzett ezzel kapcsolatban.

Forrás: www.portfolio.hu