EMVA – Tanácsadó

Elkezdődik az értesítés a pályázati döntésekről

Hivatalosan is elkezdődött a sorrendben 26. Farmer Expo Debrecenben. Az agrárkiállítás, amelynek keretében több szakmai konferenciát is rendeznek, vasárnapig tart.

Augusztus 17-én délelőtt Debrecenben, a megnyílt a 26. Farmer Expo, az ország legrégebbi és a régió legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása. A megnyitón átadták az idei kiállítás termékdíjait is.

Köszöntőbeszédében Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy elkezdődik a gazdák értesítése a Vidékfejlesztési Program pályázati döntéseiről. Megjegyezte, először az élelmiszeripari beruházási pályázatok első szakaszát bírálták el, az eredményekről pedig már részben el is kezdődött a gazdálkodók értesítése. A kertészethez köthető pályázatok értékelése is a végéhez közeledik, így augusztusban az ügyfélkapun keresztül azok értesítése is megkezdődik, akik hűtőházak, gombaházak, fóliaházak létesítésére, illetve ültetvénytelepítésre pályáztak. Hozzátette, hogy jövő márciusig a több százmilliárd forintnyi mezőgazdasági beruházási pályázat odaítéléséről folyamatosan kapnak majd tájékoztatást az érintettek.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a megnyitón beszélt arról, hogy a kamara falugazdász-hálózata az elmúlt néhány évben több mint ezermilliárd forint pályázati forrás lehívásában segítette a gazdálkodókat. Mint mondta, a NAK a pályázatok beadásában is aktív: példaként említette, hogy mintegy 2 milliárd forintból egy éven belül kiépítik az országos jégkárelhárító-rendszert, amellyel évente akár 50 milliárd forintos kártól is megóvhatják a gazdákat.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége elnöke a mezőgazdaság előtt álló kihívásokra hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy az öntözésfejlesztéssel érdemi választ kell adni a klímaváltozás kérdésére, továbbá, hogy a versenyképes termelésben ma már egyre nagyobb szerepet kap a precíziós gazdálkodás, a digitális technológiák alkalmazása.

Barcsa Lajos debreceni alpolgármester gratulált a szervezőknek, kiemelte, a Farmer Expo a régió és az ország legnagyobb agráripari mustrája. Hozzátette, nagyon fontos, hogy a mezőgazdaságban a gazdák minél hamarabb alkalmazzák a legújabb technológiákat, ezek megismerésére pedig nagyon jó fórum a Farmer Expo.

A vasárnapig tartó expón mintegy háromszáz kiállító vesz részt. (Az kiállításon a NAK külön standon jelenik meg, amelyen többek között a kis élelmiszergyártóknak is biztosít megjelenési lehetőséget.) Vaszkó László, a debreceni Farmer Expo vásárigazgatója a dehir.hu-nak az idei bemutatót ismertetve elmondta, a legnagyobb területet a mezőgazdasági gépekkel érkező kiállítók foglalják el, és jól látható lesz, mekkorát is fejlődött ez az ágazat. De szerinte az élelmiszeripar is jelentős része az expónak: az ágazat a korábbi évekhez viszonyítva egyre nagyobb teret kíván magának, idén is megtöltik a sportcsarnokot és a mögötte lévő sátrat is.

A vásárigazgató hozzátette, idén kiemelt figyelmet kap a zöldség- és gyümölcságazat is: a szakmai konferencián elhangzik, hogy ki, hogyan és milyen módszerekkel tudja megtartani, fejleszteni a munkaerőbázisát, mennyire lehet egyáltalán gépesíteni a munkákat. Továbbá szarvasmarha-, sertés-, juh- és nyúltenyésztési konferenciát is, valamin tenyészállat-bemutatókat tartanak a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán. A konferenciákon elhangzottakról majd a nak.hu-n is beszámolunk.

Kenyérszentelés

Az expo keretében a Magyarok Kenyere Program megyei kenyérszentelő ünnepségét is megtartották. Győrffy Balázs elmondta, hogy a program évről évre népszerűbb, több ezer gazda csatlakozott már a kezdeményezéshez. Tavaly több mint 515 tonna búza gyűlt össze a program keretében, az idén várhatóan ennél is több felajánlás érkezik.

Forrás: www.nak.hu