EU-s pályázatíró maffiát gyanít a Miniszterelnökség – Feljelentés jöhet

Több jel is arra utal, hogy “egy jól körülhatárolható pályázatíró maffia próbálhatott rákapcsolódni” a 13,9 milliárd forintos keretösszegű, a mikrovállalkozásoknak szóló vidékfejlesztési pályázatra, ezért ugrott sokszorosra a túligénylés mértéke és ezért döntött úgy a Miniszterelnökség, hogy leállítja a pályázatot – jelezte a Világgazdaságnak Kis Miklós Zsolt. A vidékfejlesztési államtitkár szerint a pályázatok elbírálása során igyekeznek kiszűrni azokat, amelyekben az üzleti tervek nagyfokú egyezőséget mutatnak és ezzel párhuzamosan azt is vizsgálják, hogy ismeretlen tettesek ellen feljelentést tegyenek, jelentős összegben elkövetett költségvetési csalás előkészítésében való részvétel miatt.

Amint megírtuk: a Miniszterelnökség hétfőn közölte azt, hogy 3 napos határidővel, azaz csütörtök estével felfüggeszti a “Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása” című (13,85 milliárd forint keretösszegű, VP6-6.2.1.-16 kódszámú) pályázatot. Már az akkori közlemény kiemelte, hogy a beérkezett támogatási kérelmek előzetes értékelése során több esetben mesterséges körülmény megteremtésének gyanúja merült fel, ezért Kis Miklós Zsolt soron kívüli vizsgálatot rendelt el.

Egy szerdai keszthelyi vidékfejlesztési fórumon azt mondta az államtitkár az MTI tudósítása szerint, hogy a pályázatra már 62 milliárd forintos támogatási igény érkezett és a gyanús körülmények, illetve a rendkívül erős túligénylés miatt függesztik fel a pályázatot.

Ehhez képest a mai Világgazdaságban már az áll, hogy több mint 100 milliárd forintnyi az összesített támogatási igény, azaz rendkívüli a túljegyzés mértéke. Ennél is érdekesebb, hogy Kis Miklós Zsolt miket mondott a gyanús körülményekről:

  • A visszaélésgyanús túligénylés miatt zárja le a pályázatot a Miniszterelnökség
  • A kiírónak az tűnt fel, hogy a 13,9 milliárdos keretre már közel 100 milliárd forintnyi igény érkezett be, és több mint gyanús volt az, hogy egyes pályázatírók a szűk határidőn belül 50-100 tendert is benyújtottak. A minimális elvárás az volt, hogy az igényléshez helytálló üzleti terv is szükséges, ennek figyelembevételével pedig képtelenség, hogy egy-egy személy a kiírástól számított rövid időn belül ilyen sok megalapozott üzleti tervet tudna kidolgozni.
  • A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vidéki kirendeltségeitől is olyan visszajelzés érkezett, hogy azt tapasztalták, tömegesen és láthatóan szervezetten kérik regisztrálásukat olyan személyek, akikről a helyiek pontosan tudják, képtelenek lennének önálló vállalkozás vitelére vagy épkézláb üzleti terv kigondolására.
  • Mindez arra enged következtetni Kis Miklós Zsolt megfogalmazása szerint, hogy egy jól körülhatárolható pályázatíró maffia próbálhatott rákapcsolódni a kiírásra. Tájékoztatása szerint miután értesültek a gyanús esetekről, azonnal úgy döntöttek, leállítják a kiírást.
  • Az elbírálás során külön vizsgálják majd a nagyszámú pályázatot benyújtó pályázatírók munkáit, és igyekeznek kiszűrni azokat, amelyekben az üzleti tervek nagyfokú egyezőséget mutatnak.
  • A Miniszterelnökség emellett vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy ismeretlen tettesek ellen feljelentést tegyen, jelentős mértékű költségvetési csalás előkészítésében való részvétel miatt.
  • Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kiírás ilyen formában való megjelentetéséhez az unió ragaszkodott, a magyar fél pedig a lehető legalacsonyabb kerettel (13,9 milliárd forint) tette közzé a felhívást, éppen azért, mert csökkenteni kívánta az esetleges visszaélés esélyét.

forrás: Portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?