EMVA – Tanácsadó

Hamarosan új élelmiszeripari pályázatot indít az Agrárminisztérium

Eddig 148 milliárd forintnyi élelmiszeripari fejlesztést célzó támogatást hagyott jóvá a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága. Az ígért 200 milliárdból fennmaradó összegre még az idén új pályázati felhívás jelenhet meg.

Még az idén megjelenhet a Vidékfejlesztési Program (VP) élelmiszeripari és borászati fejlesztéseket támogató, összesen 50 milliárd forintos pályázati felhívása, az első támogatási kérelmeket pedig ezt követően egy hónappal lehet majd beadni – válaszolta az Agrárminisztérium az Agro Napló érdeklődésére. Szeptember 11-én ugyanis lezárult a felhívás társadalmi egyeztetése, a beadott észrevételeket ezt követően dolgozzák fel, és ez alapján véglegesítik majd a felhívást.

Maga a pályázat – amelyre az elmúlt hetekben a tárca vezetője is több alkalommal, legutóbb a hétvégén hívta fel az agrárgazdaságban tevékenykedők figyelmét – a VP-ben az eredetileg az élelmiszeripar fejlesztésére szánt 200 milliárd forint része, nem azon felüli átcsoportosítás eredményeképp hirdetik meg. Az élelmiszerfeldolgozók számára 40, míg a borászati fejlesztésekre 10 milliárdot különítettek el.

Egyébként eddig két felhívás, a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” elnevezésű keretében ez idáig több mint 113 milliárd, illetve a „Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása” című pályázat keretében pedig további közel 35 milliárd forintról forint megítéléséről döntött az Irányító Hatóság.

A tervek szerint – mivel a pályázat a korábban megjelent két felhíváshoz igazodik – támogatási kérelmeket mezőgazdasági termelők, mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások, valamint az 1. célterületen („Élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztése”) termelői csoportok, termelői szervezetek, a mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezetek, illetve szociális szövetkezet nyújthatnak majd be.

Mezőgazdasági termelő továbbra is csak abban az esetben kaphat támogatást, ha a benyújtást megelőző teljes lezárt üzleti évében árbevételének legalább a fele mezőgazdasági tevékenységből származott, valamint ha a kérelemben jelzett tevékenysége Annex I. kategóriás termék feldolgozását célozza.

Utóbbi feltétel egyébként a mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro-  és kisvállalkozásokra is vonatkozik, a mellett, hogy ők kizárólag Annex I. terméket állíthatnak elő, és elvárás velük szemben is a teljes lezárt üzleti év is.

A pályázati forrás a TEÁOR 1020 (halfeldolgozás és tartósítás), és TEÁOR 109 (takarmánygyártás) besorolás alá tartozó tevékenységek kivételével valamennyi, élelmiszer- és italgyártási tevékenységhez kapcsolódó, élelmiszeripari feldolgozást célzó projektre igényelhető lesz. Az élelmiszer-feldolgozó üzemek legfeljebb 500 millió, konzorcium esetén azonban akár 1,5 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást szerezhetnek pozitív elbírálás esetén. A borászatok pedig a tervek szerint legfeljebb 200 millió forintot igényelhetnek a keret erejéig.

A pályázók mindkét felhívás esetében a tervezett beruházás elszámolható költségeinek 40 százalékára pályázhatnak támogatásként a közép-magyarországi régióban, míg a többi térségben a költségek 50 százaléka a maximális támogatás intenzitás – közölte a szaktárca.

Forrás: agronaplo.hu