EMVA – Tanácsadó

Ismét elérhető lesz az ültetvénytelepítési támogatás

A Vidékfejlesztési Program (VP) keretében meghirdetett, ültetvények telepítését támogató felhívást a tervek szerint márciusban újra megnyitja az Agrárminisztérium (AM) – jelentette be Nagy István tárcavezető.

Az agrárminiszter arra emlékeztetett – tájékoztat a szaktárca összefoglalója –, hogy a 2021-ben, 15 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett felhívásra több, mint 20 milliárd forint összegben nyújtottak be támogatási igényt a gazdák. Az érintettek mintegy 2500 hektár új, intenzív gyümölcs-, valamint 1700 hektár új gyógynövény ültetvény létrehozását tervezik.

A tárcavezető azt is kifejtette: az újranyitott felhívás alapján alapvetően változatlan feltételekkel lehet magas termőképességgel és nagy termésbiztonsággal rendelkező gyümölcs és gyógynövény ültetvények létrehozására támogatást igényelni.

Néhány változásra azonban számíthatnak az érdeklődők – jegyezte meg a miniszter, felhívva a figyelmet, hogy új támogatott fajként lehetőség nyílik komlóültetvények kialakítására is.

Emellett új támogatási célként jelenik meg az ökológiai művelésű ültetvények telepítésének támogatása. Az ökológiai művelés vállalása esetén a meghatározott gyümölcsfajok vonatkozásában alacsonyabb hektáronkénti tőszámmal, extenzívebb kialakítással, akár az üzemi termelésből már kiszorult tájfajták eltelepítésével hozható létre új ültetvény – tette hozzá Nagy István.

Közölte: a támogatási kérelmek benyújtására a tervek szerint márciustól lesz lehetőség. A beruházások költségeinek felét fedező vissza nem térítendő támogatás legfeljebb 500 millió forint lehet.

A módosított pályázati felhívás részletei a www.palyazat.gov.hu weboldalon hamarosan megismerhetők lesznek.

Forrás: www.agronaplo.hu