EMVA – Tanácsadó

Itt a bejelentés: újabb 80 milliárd forint támogatást kap a magyar agrárium

Augusztusig egy újabb, 80 milliárd forintos keretösszegű mezőgazdasági pályázati csomagot fog meghirdetni, és ezzel kapcsolatban 9 rendeletet fog megalkotni, mondta Nagy István agrárminiszter a Portfolio Csoport online agrárkonferenciáján. A tárcavezető emellett beszámolt arról is, hogy milyen intézkedéseket tettek eddig a koronavírus-járvány által a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban okozott nehézségek elhárítására, és hogy milyen lépések vannak még tervbe véve.

Nagy István agrárminiszter előadásával indult a Portfolio Csoport „Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?” című online agrárkonferenciája. A tárcavezető nyitó gondolataiban kifejtette, hogy a koronavírus-járvány nemcsak nehézséget, de lehetőséget is jelent a magyar agrárium számára, mert az ágazat most megkapta azt a figyelmet, amit megérdemelt. És a szektornak, amely 25 millió ember élelmezésére képes, minden oka meg is van a büszkeségre, mivel a válság első napjaitól kezdve kezdve senki nem maradt élelmiszer nélkül Magyarországon.

Nagy István mindenképp pozitívumként említette a fogyasztói tudatosság erősödését és a helyi termelői piacok népszerűsítését, a Termelői kosár oldal elindulását, az áruházláncok felhívását a magyar termékek népszerűsítését és forgalmazását illetően, valamint a szigorú fellépést a tisztességtelen üzletpolitikát folytató kereskedők ellen. A miniszter röviden kitért az általános gazdaságvédelmi lépésekre, így a hiteltörlesztési moratóriumra a cégek és magánszemélyek részére, az adózás területén bevezetett könnyítésekre, az új munkaügyi szabályokra, a bértámogatásokra és a nemzetközi teherfuvarozás nehézségeinek rendezésére.

A speciálisan az agráriumra és élelmiszeriparra vonatkozó intézkedések kapcsán Nagy István beszámolt arról, hogy a tárcának sikerült megoldania azt, hogy a kijárási korlátozás idején is akadálytalan legyen a mezőgazdasági munkák elvégzése és hogy a külföldi mezőgazdasági idénymunkások is beléphettek az országba. A miniszer kitért a Munkaszüret álláskereső portálra is, amely a válság miatt az állásukat elvesztett munkavállalóknak kínált új lehetőséget, valamint az alkalmi és az idénymunka időtartamának növelésére, és arra, hogy a munkáltatók számos szektorban kaptak felmentést a munkavállalók munkabérei utáni közterhek megfizetése alól. Nagy István beszámolt továbbá az Agrár Széchenyi Folyószámla Hitel ingyenessé tételéről és a hitelkeret 200 millió forintra emeléséről,  a könnyítésekről a Vidékfejlesztési Programban, arról, hogy az Agrárminisztérium egy 26 pontból álló javaslatcsomagot állított össze az Európai Bizottság számára, végezetül pedig arról, hogy elkezdődött egy 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási program elkészítése.

Nagy István ezek után elmondta, hogy az Agrárminisztérium mindezek mellett egy újabb, 80 milliárd forintos mezőgazdasági csomagot fog meghirdetni a nyár során a nagy hozzáadott értéket jelentő állattenyésztési és kertészeti ágazat számára, amelyet új beruházásokra, fejlesztésekre, korszerűsítésekre és bővítésekre lehet majd fordítani. Ebből 50 milliárd forintot az állattenyésztők igényelhetnek majd, új állattartó telepek létesítésére, illetve a meglevők bővítésére, fejlesztésére a fennmaradó 30 milliárd forint pedig a kertészeti ágazat szereplői számára lesz felhasználható, fóliasátrak és üvegházak létesítésére, korszerűsítésére, valamint post-harvest technológiák (csomagolás, tárolás) fejlesztésére. Ez utóbbit fogja segíteni az a múlt héten elfogadott földügyi törvénycsomag is, amely egyszerűsíti a fóliasátrak és üvegházak létesítését. Az elnyerhető támogatások összegének felső határa mindkét ágazatnál a korábbi 500 millió forintról 2 milliárd forintra fog nőni. A döntés hátterében az áll, hogy az új beruházások révén erős, európai szinten is versenyképes vállalkozások jöhessenek létre. 

Nagy István végezetül elmondta, hogy az új támogatások részletei július-augusztus folyamán válnak majd megismerhetővé. Ezekhez az Agrárminisztériumnak 9 rendeletet kell megalkotnia az elkövetkező időszakban.

Forrás: agrarszektor.hu