EMVA – Tanácsadó

Január másodikán már benyújthatóak az első pályázatok!

Másodikától január 16-ig lehet beadni az első pályázatokat élelmiszer-feldolgozásra és borászatok fejlesztésére. A teljes támogatási keret 50 milliárd forint, a pályázati lehetőség – a források függvényében – 2021-ig még számos alkalommal megnyílik.

A felhívás szerint az élelmiszer-feldolgozást célzó beruházásokra 40 millárd forintot szán a kormányzat (1. célterület), míg a borászatok fejlesztésére (2. célterület) 10 milliárd forintot. A cél mindkét esetben elsősorban a versenyképesség növelése, a tevékenység diverzifikálása és az erőforrás-hatékonyság javítása. A kiírásra nemcsak mezőgazdasági vállalkozások pályázhatnak, de a támogatott tevékenységnek ekkor is Annex I. termékekre kell irányulnia.

Az adható támogatás:

  • az 1. célterület esetében egyéni beruházás esetén maximum 500 millió Ft, kollektív beruházás esetén maximum 1,5 milliárd Ft;
  • a 2. célterület esetében egyéni beruházás esetén maximum 200 millió Ft, kollektív beruházás esetén maximum 500 millió Ft.

A támogatás maximális mértéke mindkét célterület tekintetében (az egyes támogatási kategóriákra irányadó részletszabályok figyelembe vételével):
– a közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 40%-a;
– a nem közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 50%-a.

A nyerési esélyeket az növeli meg a leginkább, ha a pályázó vállalja, hogy az élelmiszer-feldolgozási/borászati folyamat energiaszükségletének legalább 30%-át – akár a projekt keretében kiépített – megújuló energiaforrás hasznosításával működő technológia fogja biztosítani a projekt fizikai befejezését követő évben (18 pont).

Forrás: www.agrarszektor.hu