EMVA – Tanácsadó

Kiemelkedően fejlődött az agrárium 2010 óta

Magyarország mezőgazdaságának termelékenysége valamennyi mutatót tekintve, európai uniós összevetésben is kiemelkedően fejlődött 2010 óta, a kormányzat célja, hogy lehetőségeihez mérten a jövőben is mindent megtegyen az ágazat eredményességéért – mondta a mezőgazdaságért felelős államtitkár Siófokon szerdán.

Feldman Zsolt a Portfolio Agrárszektor Konferenciáján tartott, a mezőgazdaság helyzetét értékelő nyitó előadásában rámutatott: a magyar agrárium kibocsátása folyó áron az első, változatlan áron a harmadik legnagyobb volt az Európai Unióban 2010-2017 között, az egy hektárra jutó változatlan áron számított bruttó hozzáadott érték 48 százalékkal nőtt hét év alatt, ami a negyedik legmagasabb a közösség országai között.

Szólt arról, hogy 2018 első fél évében 215 ezren dolgoztak főállásban az agráriumban, ahol a nettó keresetek egy év alatt átlagosan 12 százalékkal emelkedtek, a vállalkozások pedig a tavalyihoz hasonlóan idén is mintegy 300 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg. Hozzátette, 2018 harmadik negyedévére 625 milliárd forintra nőtt a magyar mezőgazdaság hitelállománya.

„Nincs ugyanakkor sem okunk, sem időnk hátradőlni, a verseny rendkívül erőssé vált az elmúlt két évtizedben” – jegyezte meg.

Úgy vélte: Magyarország nemzetközileg versenyképes az olajos növények, egyes ipari zöldségnövények, a baromfi, a vetőmag, a tej, a méz piacán, de sok más területről csak azt lehet elmondani, hogy „minden lehetőség megvan a sikerre”. A kormányzat ott tud aktívabban segíteni, ahol látja az összefogást, a tenni akarást – mondta.

Hangsúlyozta: a kormány támogató gazdasági környezetet kínál a mezőgazdaság szereplőinek, ez magában foglalja a stabil finanszírozási környezetet, a gazdák támogatási, hitelezési vagy kockázatkezelési eszközrendszerekkel történő segítését is.

Kiemelte, a Magyar Államkincstár közvetlen támogatás címen eddig 148 ezer gazdálkodónak 121 milliárd forint előleget fizetett ki, év végéig 230 milliárd forint előleg és részfizetés teljesítését tervezi. Hozzáfűzte: jövőre indul a zöldítési, s folytatódik a terméshez kötött támogatások folyósítása.

Feldman Zsolt kitért arra, hogy a vidékfejlesztési program 1300 milliárd forintos keretösszegének 99 százalékát már lekötötték, 175 ezer kérelem kapott támogatást, 320 milliárd forintot már kifizettek a nyerteseknek. Rámutatott, hogy mintegy 650 milliárd forint pályázati forrást több év alatt folyósítanak, az ebből megvalósuló fejlesztések idén és jövőre érezhető, látványos előrelépést eredményeznek az agráriumban.

Az államtitkár a versenyképesség érdekében hozott intézkedésekről szólva elmondta, hogy a kormányzat 2014 óta nagyobb gondot fordít az élelmiszerfeldolgozás támogatására, a stabil piaci együttműködési környezet kialakításáért pedig a ciklus végéig el kívánja érni a szerződéses rendszerek fejlesztését, a termelő-felvásárló viszonyok rendezését, valamint hozzálát az osztatlan közös földtulajdonok felszámolásának.

Utóbbi egymillió ingatlant, 2,5 millió hektárt, 4 millió tulajdonost érint, az agrártárca komplett törvénycsomagot készít elő, hogy 2022-ig ebben érdemi előrelépés legyen – mondta. Szavai szerint a minél nagyobb tulajdoni hányad megváltására ösztönöznék a tulajdonosokat az optimális, művelhető birtokméretért. Feldman Zsolt közölte: a versenyképességet és a hatékonyságot az öntözésfejlesztés is növeli.

Áttörésnek nevezte, hogy az állami főműveket illetően évi 17 milliárd forint, 2030-g összesen 170 milliárd forint fejlesztési forrásról döntött a kormány, amely a napokban egy, a vízkínálat és keresletről szóló javaslatcsomagot is tárgyalni fog. Hozzátette, jövőre elkészül a beruházások adminisztratív akadályait elhárító törvénycsomag.

Forrás: www.hirado.hu