EMVA – Tanácsadó

Kihagyhatatlan: 50 milliárd forint élelmiszeripari és borászati fejlesztésre

A 2014-2020-as fejlesztési időszak eddig felemás eredményeket hozott a Vidékfejlesztési Program területén. Számos projekt „fuldoklik” az új közbeszerzési törvény, a biztosítékok köre és az építőipari áremelkedés szorításában. Hogyan lehet a pályázati lehetőségeket jobban kihasználni?  A pályázatban a mezőgazdasági üzemek számára nem szerepel üzemméretkorlát.

A tervezet szerint 50 milliárd forintos kiírásból 10 milliárdot a borászatoknak címeztek.  Milyen beruházási igényekre számítanak most, ismerve a potenciális érdeklődők körét?

Innovatív ötletekben és beruházási kedvben szerencsére nem volt hiány a 2014-2020-as ciklus elején, azonban a nagyfokú érdeklődést a kedvetlenség váltotta fel a pályázók körében. Ennek a hosszú döntési folyamaton kívül az elképzelhetetlen módon megdrágult kivitelezési árak és a munkaerőhiány az oka. Sokan visszalépnek a korábbi nyertes pályázatuk megvalósításától is. Az új kiírásnál emiatt már egy sokkal óvatosabb tervezés várható. Több infrastrukturális korszerűsítés, illetve épületek, építmények kivitelezése valószínűsíthető, mint technológiai fejlesztés.

40 milliárd forint az élelmiszeripari beruházásokat szolgálja. Eddig leginkább a sajt- és egyéb tejtermékkészítők aktivizálták magukat az élelmiszer-feldolgozásban, ugyanakkor indokolt lenne az almalégyártás vagy a savanyítóüzemi kapacitások fejlesztése is. Önök milyen jellegű projektötletekre számítanak?

A pályázati felhívás alapján az élelmiszeripar széles spektruma kaphat forrást a fejlesztési elképzeléseihez. Mi azt gondoljuk, hogy a tejiparon kívül elsősorban a gyümölcs-zöldség szektor, a húsfeldolgozó üzemek és az olajkészítésben érdekelt cégek lesznek többségben, de például a pálinka, vagy a mostanában egyre divatosabb kézműves sörfőzdék is eséllyel pályázhatnak. A nemzetközi versenyképesség szempontjából fontosnak tartjuk, hogy modern, költséghatékony, az ipar 4.0 lehetőségeire építő üzemek jöjjenek létre. Lényeges körülmény, hogy a mezőgazdasági termelők esetében a pályázat nem határoz meg cégméretre vonatkozó korlátokat. Így remélhetőleg több nagyobb cég is elindul a magasabb hozzáadott értékű termék előállításának irányába, ezzel csökkentve a felvásárlók felé meglévő kiszolgáltatottságukat. Bízunk benne, hogy a pályázók felismerik az innovatív technológia lehetőségeit, és ezeket beépítik az elképzeléseikbe. Az élelmiszeripari feldolgozásban nagy potenciál van. Aki nem fejleszt a jelenben, az lemarad, és hatalmas versenyhátrányba kerül.

A kiírás preferálja az energiahatékonyság javítását, illetve az alternatív energiaforrások használatát. Milyen eredményt hozhat egy ilyen jellegű, korszerűsítési projekt?

Nagyon pozitívnak gondolom, hogy a saját éves energiafogyasztásnak megfelelő kapacitású zöldenergiaforrást –  jellemzően napelemeket – installálhatnak a projektgazdák a beruházás helyszínén, ezzel is elősegítve a fenntarthatóbb működést. A két évvel ezelőtt beadott támogatási kérelmek még csak most járnak a megvalósítási szakaszban. Az általunk menedzselt beruházásoknál a pályázók jellemzően max. 50 KW teljesítményű napelemparkokat készítenek, aminek segítségével éves szinten közel 2 millió Ft megtakarítást tudnak elérni az elektromosáram költségein. A támogatási összeg hatalmas lehetőség arra is, hogy az épületszigetelés, az épületgépészet vagy akár az elektromos égők cseréje révén takarítson meg a vállalkozás működési költséget.

Tapasztalataik szerint mennyire mérik fel reálisan a pályázók a piaci lehetőségeket a beruházás előtt? Gyorsan megtérül egy jól átgondolt beruházás?

A megtérülési idő egy komplex kérdéskör. Alapvetően befolyásolja projekt célterülete, valamint a piaci rések feltérképezése is kiemelt jelentőségű. Az üzem elhelyezkedése és a rendelkezésre álló munkaerő is befolyásolják az eredményességet. Legalább ugyanennyire fontos a beruházás pénzügyi megtervezése, a támogatáson felüli hiteligény alapos átgondolása. A támogatás mindenképpen komoly segítséget jelent a beruházás finanszírozásához, és jelentősen lerövidíti a megtérülési időt, ugyanakkor ekkora beruházási összegek befektetése komoly elkötelezettséget feltételez, és hosszú távú, felelős gondolkodást igényel. A jó hír az, hogy a cégünk ezen kérdések megválaszolásában is hatékonyan tudja segíteni a partnereit.

Komplex projektmenedzsment

A cég teljes körű kiszolgálást kínál az ötlettől a pályázat megírásán és a támogatás lehívásán át a működő beruházás támogatásáig. Jellemző, hogy a teljes “csomagra” igényt tart a pályázó?

Szolgáltatásunk időspektruma a legoptimálisabb esetben a tervezés előtti időszaktól a megvalósított projekt üzemeltetésének 5. évének végéig terjed. Tehát a pályázatírói körhöz képest egy jóval komplexebb szolgáltatási portfolióval rendelkezünk. Prémium megoldásokat biztosítunk, ami adott esetben egy  5-7 éves üzleti tanácsadást is takar. Ügyfeleink visszajelzése alapján azok, akik a komplex szolgáltatást választottak, jóval elégedettebbek voltak, hiszen levettük a vállukról azt a terhet, amit a különböző szakmák koordinációja jelentett a számukra.

Mennyit kell áldoznia annak, aki az Önök segítségét kéri? Mihez igazítják a díjszabást?

Egy mindenki számára nyertes szituáció megteremtéséhez rendkívül sokszínű know-how szükségeltetik. Szerencsére nálunk a hosszú évek óta tartó, tudatos szervezetépítésnek köszönhetően ez a tudásbázis rendelkezésre áll. A projektmenedzsment díjszabását a projekt komplexitásához és az elérendő célokhoz igazítjuk. A megrendelők számára hosszabb távon a minőségi szolgáltatás kifizetődőbb, mint a rövid távú költségmegtakarítás. Egy profi partnerrel elkerülhető a támogatás részleges visszafizetése, a büntetések, a szabálytalan vagy sikertelen megvalósítás, a rejtett hiányosságok felbukkanása egy ellenőrzésen, a határidők elmulasztása, az elszálló költségvetés és az alacsony színvonalú, drágább projektek. Úgy gondoljuk, hogy a referenciamunkáink és ügyfeleink visszajelzései visszaigazolják ezt az üzletstratégiát.