EMVA – Tanácsadó

Közel 100 milliárd kertészeti beruházási támogatást ítéltek meg eddig

Szegeden rendezték meg a Zsendülés IV. Kertészeti Konferenciát, ahol Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára ismertette a Vidékfejlesztési Program keretében elérhető kertészeti támogatásokat és a már megítélt fejlesztési forrásokat – közölte az Miniszterelnökség.

Az államtitkár előadása keretében kiemelte: eddig több mint 4700 kertészeti beruházási kérelmet támogatott a Miniszterelnökség, melynek eredményeképpen mintegy 98 milliárd forint támogatás felhasználásával valósulhatnak meg kertészeti fejlesztések az országban. Csongrád megye ebből az összegből közel 10 milliárd forintban részesül, amelyet többek között kertészeti gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre, gomba- és hűtőházak, illetve üveg- és fóliaházak létrehozására, valamint a borászati ágazat fejlesztéseire fordíthatnak a térség gazdálkodói.

A Miniszterelnökség folyamatosan nyomon követi a pályázati felhívásokra beérkezett kérelmek és támogatási igények alakulását, hiszen lehetőség van a maradványösszegek átcsoportosítására – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Ennek eredményeképpen a tárca január 12-én két új pályázatot jelentetett meg. Az egyik, mintegy 35 milliárd forint keretösszegű felhívás – többek között a kertészeti üzemek – energiahatékonyság fejlesztését szolgálja. A másik kiírás a borszőlő ültetvények telepítését támogatja összesen 4 milliárd forint keretösszeggel. A pályázati felhívásokra február közepe óta nyújthatóak be a támogatási kérelmek.

Kis Miklós hangsúlyozta, hogy a Miniszterelnökség vizsgálja a pénzügyi lehetőségét egy újabb élelmiszeripari pályázat megnyitásának is, melynek segítségével további mintegy 30-40 milliárd forint segítené az élelmiszeripari kis- és középvállalkozásokat. A tárca ez idáig 106 milliárd forint támogatást már odaítélt az ágazat szereplői számára, ami 621 nyertes kérelmet jelent.

Forrás: www.agronaplo.hu