EMVA – Tanácsadó

Közlemény a támogatáshalmozódásról

Tisztelt Ügyfelünk!

Megjelent a Kincstár 30/2021 (V. 5.) számú közleménye a Vidékfejlesztési Program keretében nyújtandó támogatás igénybevétele iránti kifizetési igényléssel kapcsolatos általános tájékoztatásról.

Ennek alapján a Kifizető Ügynökség a záró kifizetési igénylés elbírálása során a kettős finanszírozás elkerülése céljából támogatáshalmozódás vizsgálatot végez azon projektek esetében, amelyek megvalósítása során a kedvezményezett állami támogatástartalmú pénzügyi terméket vett igénybe.

Az MNB NHP programjának hiteleit kamat- vagy garancia támogatott termékek váltják fel, mint pl. a Széchenyi beruházási hitel. Ezeknek a termékeknek támogatástartalma van, mely tartalmat a Kincstár a záró kifizetési kérelem során ellenőriz, és ha az ezzel együtt számított támogatástartalom meghaladja a Pest megyében a 40%-ot, azon kívül az 50%-ot, akkor a záró kifizetési kérelemből azt levonja. Egyes hiteltermékek esetén a támogatástartalom az 5-10%-ot is elérheti.

Ha a támogatási kérelem benyújtása óta eltelt időszakban a projekt megvalósításának tényleges költsége a projekt támogatói okiratban jóváhagyott elszámolható összköltségéhez mérten igazolható módon megnőtt, az ennek elismerésére, illetve a projekt támogatási intenzitása csökkenésének megállapítására irányuló vizsgálatot a Kifizető Ügynökség a záró kifizetési kérelem előtt kezdeményezni kell!

A költségnövekmények értelmezésében még van vita, álláspontunk szerint azok a növekmények számolhatók el, melyek az eredeti okiratban benne voltak, annak műszaki tartalmát képezték, vagy annak használatba vételéhez szükségesek. Például az ügyfél egy istállóra pályázott, de végül kettő épített meg, a másodikat önerőből, akkor a második istálló költsége nem minősül költségnövekménynek.

A költségnövekményeket ugyanúgy szerződéssel, számlával, és kifizetést igazoló bizonylatokkal kell alátámasztani!

Kérjük ügyfeleinket, hogyha támogatástartalommal rendelkező hitelterméket vesznek igénybe, akkor konzultáljanak velünk! Emellett javasoljuk azt is, hogy egy utolsó előtti kifizetési kérelemmel jussunk el a beruházás 95%-ig, és a záró kifizetési kérelmet külön nyújtsuk be!

EMVA Kft.