EMVA – Tanácsadó

KSH: Csaknem 350 milliárd forintot fordítottunk mezőgazdasági fejlesztésekre

Tovább bővültek tavaly a mezőgazdaság beruházásai a Vidékfejlesztési Program pályázatainak, a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének, valamint a kedvező hitelezési feltételeknek köszönhetően. Leginkább a kertészet, az állattartás és a feldolgozás technológiai háttere javult.

A KSH legfrissebb adatai szerint a mezőgazdaság beruházásai tavaly – a jelentős, 2017-es 10,8 százalékos növekedés után – változatlan áron 8,3 százalékkal tovább bővültek.

A gazdálkodók 2018-ban 347,7 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, folyó áron 43,6 milliárd forinttal többet, mint 2017-ben.

A mezőgazdaság részesedése a nemzetgazdaság beruházásaiból 4,1 százalék volt. A mezőgazdaság ágazati szintű jövedelmezősége 2018-ban 3 százalékkal javult. A beruházások növekedéséhez jelentős mértékben járultak hozzá a Vidékfejlesztési Program (VP) támogatásai.

Ezen belül kertészeti beruházásokra 15,3 milliárd forintot, állattartó telepek korszerűsítésére 12,5 milliárd forintot, mezőgazdasági termékek értéknövelésére 11 milliárd forintot, a borászati ágazat támogatására 3,7 milliárd forintot kaptak a pályázó gazdák 2018-ban.
Emellett a jövedelempótló agrártámogatások és a kockázatkezelési rendszer által biztosított stabil pénzügyi háttér, a mezőgazdasági termelés növekvő jövedelmezősége, valamint az alacsony hitelkamatok is segítették a mezőgazdasági beruházások bővülését. Az agrártárca várakozásai szerint a mezőgazdaság beruházásainak dinamikus bővülése 2019-ben is folytatódik, amit a vidékfejlesztési források kifizetésének felfutása és a minisztérium által tervezett beruházási hitelprogram is ösztönöz. Mindez hozzájárul az Agrárminisztérium egyik legfontosabb céljához, a versenyképesség további növekedéséhez.