EMVA – Tanácsadó

Lázár: a gazdák építsenek napelem parkokat

Támogatást kíván nyújtani a kormány a mezőgazdasági termelőknek ahhoz, hogy kis teljesítményű napelem parkokat létesítsenek saját földterületeiken. Összesen 3000 napelem park kialakítása szerepel a tervekben, amelyekhez egyenként egy hektárnyi területre lehet szükség.

A regisztrált földműves termelők lesznek a kedvezményezettjei annak a programnak, amellyel kis teljesítményű napelem parkok létrehozását kívánja ösztönözni a kormány – jelentette be kormányinfós tájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kabinet döntött arról, hogy a napelem parkokat osztrák és német mintára kellene kiépülnie.

A tervek szerint összesen 3000 napelem park létesülne az országban, hogy az energiafüggőséget csökkenteni lehessen. Egyenként 0,5 megawattos parkokat kellene kialakítani, amelyekhez külön-külön egy hektárnyi földterületre lehet szükség.

Lázár János bejelentése szerint a földművesek kedvezményeket kapnának ahhoz, hogy saját területükön napelem parkokat létesítsenek. Termelőnként egy engedélyhez nyújtanának támogatást, kedvezményes hitelt és földvásárlási lehetőséget. Az ügyben – tette hozzá a miniszter – a kormány már megkezdte az előzetes egyeztetéseket az Európai Bizottsággal, amely támogatja a programot.

Forrás: www.agrarszektor.hu