EMVA – Tanácsadó

Lázár János is lehetett volna agrárminiszter

Lázár János neve is felmerült az új Orbán-kormány lehetséges agrárminiszterei között ágazati információk szerint. Egyes fideszes tervekben természeti erőforrásokat és vidékpolitikai ügyeket felügyelő „csúcstárca” létrehozása szerepelt, de ezek az elképzelések most nem válnak valóra. Szinte biztos viszont, hogy Nagy István eddigi földművelésügyi parlamenti államtitkár miniszteri kinevezése után az agrártárca visszakapja a vidékfejlesztést.

Természeti erőforrásokat és egyes vidékpolitikai ügyeket átfogó minisztérium létrehozását tartották volna megfelelő megoldásnak a negyedik Orbán-kormányban egyes fideszes agrárpolitikusok. Az elképzelések szerint egy ilyen „csúcstárca” képviselte volna a kormányban a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart és a vidékfejlesztést, amellett pedig a környezetvédelmet, a természetvédelmet és a vízügyet. További területként ide tartozhattak volna egyes építésügyi és kistelepülési kérdések is.

Fideszes körökben az újjászervezett minisztérium élére Lázár Jánost megfelelő embernek tartották volna, aki az előző kormányban Miniszterelnökséget vezető miniszter volt. Egyes vélemények szerint a „csúcstárca” vezetése Lázár János számára testhezálló feladat lehetett volna, de a politikus az áprilisi országgyűlési választások után egyértelműsítette, hogy az új kormányban nem kíván szerepet vállalni.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, az új agrárminiszter Nagy István lesz, aki az elmúlt négy évben az agrártárca parlamenti államtitkári posztját látta el a leköszönő Fazekas Sándor minisztersége alatt. Információink szerint lehetséges miniszterként korábban felmerült Font Sándor és Bitay Márton Örs neve is. Font Sándor 2006 óta elnökként vezette a parlamenti mezőgazdasági bizottságot, míg Bitay Márton Örs az elmúlt parlamenti ciklusban a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkári tisztét töltötte be.

Legjelentősebb változásként az valószínűsíthető, hogy az agrártárca Nagy István irányítása alatt visszakapja a vidékfejlesztést, amely 2014-től a Miniszterelnökséghez tartozott. Emellett felmerül, hogy a tárcához kerülhet a mezőgazdasági öntözés és a hulladékgazdálkodás is, de generális strukturális átalakítások nem várhatók a minisztériumnál.

Forrás: www.agrarszektor.hu