Lázár két új miniszteri biztost nevez ki

Két új miniszteri biztost nevez ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, akik az uniós és hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) átalakítását felügyelik majd. Lázár János az MVH irányítását egy kormánydöntéssel a napokban vette át Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől. A hivatal 2017. január elsejétől jogutódlással megszűnik, ha az elhatározott átszervezéseket addig végre tudja hajtani a kormány.

Két új miniszteri biztos felügyeli majd az agrárágazati csúcshivatalként működő MVH átalakítását – jelentette be Lázár János, de egyelőre nem nevezte meg, hogy a tisztségeket kik töltik majd be. A két biztos mindenesetre az MVH újrastrukturálását, illetve kincstárba integrálását koordinálja majd.

Mint ismert, a kormány korábbi döntésével az uniós és a hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségi feladatait ellátó MVH 2017. január elsejétől jogutódlással megszűnik. Kifizető ügynökségi funkcióit a Magyar Államkincstár, egyéb feladatait pedig a Földművelésügyi Minisztérium, a Miniszterelnökség és a kormányhivatalok veszik át.

Az átszervezések kapcsán a kormány úgy döntött, hogy az MVH irányítását Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől Lázár Jánoshoz helyezi. A Miniszterelnökség a hivatal felügyeletét a napokban vette át az agrártárcától.

Lázár János bejelentése szerint az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a kormány az MVH-t átszervezhesse, illetve megszüntethesse. Dancsó József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke a Portfóliónak úgy nyilatkozott, hogy a MÁK-nál előakkreditációs folyamatot kell lebonyolítani, amely ideiglenes akkreditációs jogosítványokat ad egy évre. Az előakkreditáció ahhoz szükséges, hogy a kifizető ügynökségi feladatokat a kincstár elláthassa, de később meg kell szereznie a végleges akkreditációt is. Az előkészületek jelenleg is zajlanak annak érekében, a feladatok „újragondolása és újraszabása”” január 1-jétől zökkenőmentes legyen – fogalmazott a szervezet elnöke..

Leave a Reply