Lázár most megszerezte Fazekas teljes csúcshivatalát

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter vette át az uniós és a hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) teljes irányítását. Az MVH eddig Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter felügyelete alá tartozott, bár a vidékfejlesztési támogatások úgynevezett irányító hatósági feladatait már a Miniszterelnökséghez gyakorolta. Az irányítási jogkörök átrendezése elvileg csak két hónapra szól, mert az MVH január elsejétől jogutódlással megszűnik, ha addig az elhatározott intézményi átszervezést sikerül végrehajtania a kormánynak.

Módosította a kormány a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról (MVH) szóló rendeletet, és mostantól azt írta elő, hogy az uniós és a hazai agrár-és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő csúcshivatal „az agrár-vidékfejlesztésért felelős miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő központi költségvetési szervnek” minősül. Ez azt jelenti, hogy az MVH irányítását teljes egészében Lázár János vette át Fazekas Sándortól, aki a hivatal működését eddig felügyelte.

A döntéssel a kormány újabb centralizálási lépést hajtott végre az állami intézményi irányításban. Az uniós vidékfejlesztési támogatások úgynevezett irányító hatósági feladatait már eddig is a Miniszterelnökség látta el, és most a tárca megkapta a teljes MVH felügyeletét is, holott a nagyobb összeget képviselő uniós közvetlen kifizetések, illetve a nemzeti agrártámogatások továbbra is az agrártárca hatásköréhez tartoznak.

A kormány intézkedése összefügghet azzal, hogy a Miniszterelnökség a felelőse annak az átszervezésnek, amelynek nyomán az MVH – a jelenleg érvényes kormányhatározat szerint – 2017. január elsejével jogutódlással megszűnik. Így a hivatal feletti irányítási jogkörök átrendezése is nagyjából két hónapra szól, ha addig az intézményi átalakítást sikerül végrehajtani.

A kabinet döntése szerint az MVH kifizető ügynökségi teendőit a Magyar Államkincstár (MÁK) veszi át, egyéb feladatai pedig a megyei kormányhivatalokhoz, illetve a Miniszterelnökséghez és a Földművelésügyi Minisztériumhoz kerülnek. Az átszervezéssel kapcsolatos legnagyobb kérdés, hogy az új felállást mikorra sikerül akkreditáltatni az Európai Bizottsággal.

A Miniszterelnökség nemrég azt közölte, hogy a MÁK-nál egyelőre egy úgynevezett feltételes akkreditáció is elegendő lesz ahhoz, hogy a kifizetések az átszervezések ellenére is zökkenőmentesek maradjanak. E folyamat az MVH átalakításával párhuzamosan folyik, a teljes akkreditáció pedig a jövő évben fejeződhet be. E megoldással a tárca szerint a támogatások kifizetése nem kerülhet veszélybe, bár ágazati szakértők további – például a megyei kormányhivatalokat érintő – akkreditáció szükségességére is felhívják a figyelmet.

Vélemény, hozzászólás?