EMVA – Tanácsadó

Megjelent a takarmányszállítási támogatásról szóló jogszabály

Hárommilliárd forintnyi támogatást kapnak a gazdálkodók.

Megjelent az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozott rendelet, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány-szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget – jelentette be az agrártárca. A támogatás keretösszege 3 milliárd forint.

A támogatást a takarmány szállításához szükséges kilométer alapján számolják el, amelynek igazolására az állattartóknak 2022. június 1. és szeptember 23. között kiállított fuvardokumentumokat (vagy ezek másolati példányát) kell benyújtaniuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) illetékes falugazdászaihoz 2022. szeptember 26-ig. Ezt követően a támogatási kérelmeket 2022. október 3. és október 9. között lehet elektronikus úton a Magyar Államkincstárhoz beterjeszteni.

A gazdálkodó által az agrárkamara részére továbbított dokumentumoknak külön-külön vagy akár együttesen tartalmazniuk kell a fuvardokumentum azonosítószámát, kiállításának dátumát és kiállítójának azonosító adatait, a számla számát (ha a fuvardokumentumot számla alapján állították ki), a szállított tömegtakarmány megnevezését és mennyiségét, a tömegtakarmány szállítás címzettjét (azaz az állattartó nevét és címét), az átvevő aláírását és a szállított tömegtakarmánynak az állattartó részére történő szállításához szükséges távolságot kilométerben megadva.

A támogatás mértéke 300 forint kilométerenként azzal, hogy egy állattartó legfeljebb 3000 kilométerre nyújthat be támogatási igényt.

A Magyar Államkincstár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által igazolt takarmányszállítási kilométerek alapján dönt a beérkezett támogatási igényekről, és egyúttal intézkedik a jogos támogatási igények kifizetéséről.

forrás: http://www.vg.hu