EMVA – Tanácsadó

Megjelentek az átmeneti támogatásokról szóló miniszteri rendeletek

A kormány 25 milliárd forintnyi többletforrást biztosított az agrártárca részére a Gazdaságvédelmi Alapból. Az átmeneti támogatás részletszabályait tartalmazó miniszteri rendeleteket most tették közzé.

Ezt az összeget a mezőgazdasági termelők, termelői szervezetek és élelmiszeripari vállalkozások használhatják fel a koronavírus világjárvány gazdasági hatásainak kezelésére – közölte az agrárminiszter.

Nagy István közölte: a támogatásra vonatkozó kérelmeket június 29-től, három ütemben lehet majd benyújtani a Magyar Államkincstár (MÁK) által erre a célra létrehozott elektronikus felületén. Elsőként, június 29. és július 12. között a baromfi- és a sertéságazat szereplői igényelhetnek az összesen  3 illetve 2,75 milliárd forintos keretösszegből.

Baromfi és sertés esetén a maximális támogatási korlát a de minimis támogási összegig igényelhető.

Rajtuk kívül szintén az első ütemben adhatják be kérelmüket a kertészek és a halgazdálkodási tevékenységet végző vállalkozások is. A kertészeti ágazatban tevékenykedők részére 1,4 milliárd forint, míg a halgazdálkodóknak 500 millió forint keretösszegű támogatást különítettek el. Ugyanebben a szakaszban jelentkezhetnek az élelmiszeripar szereplői is, számukra mintegy 8 milliárd forint áll rendelkezésre – mondta el a miniszter.

Kertészeti ágazatban tevékenykedők közül, a fűthető növényházban termelő kérelmező esetén 500 000 Ft/hektár tamogatás igényelhető. A rendelet összetettségére való tekintettel bővebb tájékoztatás a 27/2020. (VI.22.) AM rendeletben vagy kollégáinkhoz intézett kérdésben kérhető.

A második támogatási kérelem benyújtási körben, július 13. és július 27. között nyújthatják be igényeiket a méhészek, valamint az anyajuh-, és az anyatehén tartók ágazatonként 1,0-1,0 milliárd forint keretösszegű támogatásra. A tejhasznú szarvasmarha tenyésztők pedig mintegy 1,8 milliárd forintos keretösszegig adhatnak be kérelmet. Nagy István tájékoztatott arról is, hogy ugyancsak ebben a szakaszban kerülnek sorra a zöldségtermesztők, akik 1,2 milliárd keretösszegű átmeneti támogatáshoz juthatnak.

A támogatás mértéke tejhasznú tehéntartás esetén 8500 Ft, míg anyatehéntartás esetén 4000 Ft állategyedenként.

A bortermelők a harmadik szakaszban, július 28. és augusztus 10. között adhatják be átmeneti támogatási kérelmeiket a részükre elkülönített 1,8 milliárd forint keretösszegre. Ebben az ütemben nyújthatnak be kérelmet a lótenyésztők is, összesen 250 millió forint keretösszegre.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy külön 1,0 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatási keretről született döntés a zöldség-gyümölcs ágazatban a termelői szervezetek megsegítésére. Az intézkedés lehetővé teszi például, hogy a termelői szervezetek – karitatív szervezeteken keresztül – ingyenesen szétoszthassák a megmaradt termékeket, illetve hogy a fogyasztás ösztönzését célzó marketingakciókat indíthassanak.

A fentieken túl további három ágazat is részesül a 25 milliárd forintos többletforrásból. A nyúl és kecskeágazat esetében a már működő mezőgazdasági csekély összegű jogcímek támogatás összegei és keretösszegei emelkednek – ismertette a miniszter. 

A rendeletek a Magyar Közlöny 2020. évi 148. számában jelentek meg.