EMVA – Tanácsadó

Nagy István: 70 milliárdra nőhet az élelmiszeripari beruházások támogatási kerete

Sajtótájékoztatót tartott Nagy István agrárminiszter, amelyen elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Program keretén belül idén mintegy 70 milliárd forint támogatásban részesülhetnek az élelmiszeripari vállalkozások és borászatok. A korábban meghirdetett keret ugyanis túlságosan kevésnek bizonyult. Az MTI közleményét szemléztük.

Az agrárminiszter elmondta, hogy a tárca 2018 októberben újra megnyitotta az élelmiszeripari fejlesztést szolgáló felhívást 50 milliárd forintos keretösszeggel, amelyből 40 milliárd forintot az élelmiszer-feldolgozó üzemek számára, 10 milliárd forintot pedig a borászati üzemek számára különítettek el. A felhívásra 2019 január és április között lehetett támogatási kérelmet benyújtani. Összesen 1003 kérelem érkezett be, mintegy 133 milliárd forintnyi igénnyel, mondta el Nagy István. Az agrárminiszter hozzátette, hogy ezek közül a kérelmek közül az első körben 352 kérelmet már egészen biztosan támogatni fognak, mintegy 48,6 milliárd forint értékben. A kérelmek egy része viszont még elbírálás alatt áll, de a mérlegelések végén az összes megítélt támogatás összege elérheti akár a 70 milliárd forintot is.

A Vidékfejlesztési Program részeként már korábban is megjelentettek egy élelmiszeripar-fejlesztést szolgáló felhívást, amelynek keretében eddig összesen 110 milliárd forint értékben támogattak beruházásokat. Nagy István elmondta, hogy az élelmiszeripar termelési értéke 2010 óta 25%-kal nőtt, 2018-ban elérte a 3236 milliárd forintot is. Ebben fontos szerepe volt a kedvezményes hitelprogramoknak, valamint az élelmiszeripar rendelkezésére álló támogatások jelentős emelkedésének. A Vidékfejlesztési Program támogatásai nemcsak az élelmiszeriparra vannak pozitív hatással, hanem az agrárium minden területének lendületet adnak.

A vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, Viski József elmondta, hogy az élelmiszeripari vállalkozások 500 millió forintos támogatási maximumot vehettek igénybe, a borászatok pedig 200 millió forintot. Az élelmiszeripari támogatási kérelmeket többek között hús, zöldség, gyümölcs feldolgozására, italkészítmények és olajok előállítására lehetett benyújtani, míg a borászati beruházásoknál bor, habzóbor és pezsgő előállítására, technológiai korszerűsítésre lehetett pályázni. Viski József elmondta, hogy a lezárult értékelésnél kiemelt hangsúlyt fektettek arra, hogy innovatív és versenyképes beruházások valósuljanak meg, munkahelyek teremtődjenek a magyar vidéken. Ezen kívül forrást biztosítottak a pályázó vállalkozások energetikai korszerűsítésére a környezeti terhelés csökkentése érdekében.

Forrás: agrarszektor.hu