EMVA – Tanácsadó

Nagy István: a támogatást nem felélni kell, hanem fejleszteni belőle

Nagy István agrárminiszter, június 20-án, csütörtökön Dunaharasztiban a Magyartarka Szakmai Napon kijelentette: a piaci válságok és járványok ellenére sikerült stabilizálni az állattenyésztés helyzetét az elmúlt években hazánkban. A rendezvényen az agrárminiszter arra emlékeztetett, hogy 2010-hez képest a hazai szarvasmarha állomány csaknem 203 ezerrel nőtt. A szakminiszter  szerint sok múlik azon, hogy az állattartó gazdaságok felismerik-e a kihívásokat, alkalmazzák-e a legkorszerűbb tudást, a modern technológiát, köztük a digitalizáció által kínált megoldásokat. Fontos, hogya jövedelempótló támogatásokat minél nagyobb arányban fordítsák fejlesztésekre, valamint éljenek a beruházási támogatások és a kedvezményes finanszírozási konstrukciók által kínált hitelekkel.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy Magyarországon kilenc tenyésztőszervezet 12 húshasznú szarvasmarha fenntartását végzi. Az elismert fajtákon belül a legtöbb állat a magyartarka fajtába tartozik. Kifejtette: az uniós forrásból biztosított termeléshez kötött tejhasznútehén-támogatás tavalyi kérelmek után járó összegek kifizetését a Magyar Államkincstár már 2018-ban megkezdte. A tavaly átutalt 19,34 milliárd forinton felül idén a fennmaradó 1,91 milliárd forint összegű támogatás végfizetésére is sor került.Ennek révén az ágazat szereplői több mint 21 milliárd forint forráshoz jutottak, ez egyedenként 105 358 forint hozzájárulást jelent

Hozzátette: földalapú alaptámogatás címén idén június 18-ig több mint 211 milliárd forintot, a zöldítésre pedig több mint 117 milliárd forintot utalt át a kincstár. A tárcavezető aláhúzta: az EU állattenyésztési joganyagának változása következtében az állattenyésztésről szóló törvényt és végrehajtási rendeleteit új jogszabályok váltják fel, melyek közül az állattenyésztéssel kapcsolatos törvényt e hét kedden ellenszavazat nélkül fogadta el az országgyűlés.

(Forrás: AM Sajtóiroda)