EMVA – Tanácsadó

Nagy István: Egyszerűbb szabályokra van szükség, kisebb pénzügyi rizikóval

Három dologra van szükség az új Közös Agrárpolitikában, mondta tegnap Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén. Az első egy kellően ambiciózus költségvetés, a második a helyes szakpolitikai döntések, a harmadik a gyakorlatban egyszerűen végrehajtható szabályok. A magyar szakpolitikus javaslatokat is tett a célok elérésére.

A források szinten tartására, megfelelő keretszabályokra és egyszerű feltételekre van szükség az új uniós agrárpolitikában – mondta el Nagy István tegnap Brüsszelben a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén. A szakpolitikáról csak a források ismeretében lehet dönteni, viszont a szabályok terén nehézséget jelenthet a program teljesülését mérő indikátorok és szankciók rendszere. Továbbá nem látjuk teljesülni azokat a célokat, amelyek az egyszerűsítést, a kiszámítható szabályozást vagy a nagyobb tagállami rugalmasságot szolgálják – fogalmazott a szakminiszter, aki szerint több kérdésben is vitákra lesz még szükség. Különösen rendezni kell az előrehaladási jelentések tartalmi elemeit és a célok nem teljesítésének következményeit – mint a felfüggesztés és kizárás -, hiszen pénzügyi biztonságra van szükség.

Miután az intézkedések csak több év alatt fejtik ki hatásukat, ezért nem célravezető az előrehaladást évenként mérni. Legfeljebb kettő, automatikus pénzügyi korrekcióval nem járó teljesítményértékelés készüljön a hét évben. A toleranciaszintet az eltérésben pedig 50 százalékra kellene emelni és a teljes időszakra értelmezni – javasolta a magyar szakminiszter.

A nem terület- vagy állatalapú intézkedéseknél nagyob rugalmásságot kellene biztosítani a tagállamoknak, a fajlagos összegek hét évre előre meghatározása ugyanis nehézségekbe ütközne, ami veszélyeztetné az éves teljesítmény elszámolásának való megfelelést. Ezeket a jogcímeket ki kellene venni a teljesítményértékelés hatálya alól, vagy legalább mérsékelni a nemteljesítéshez kapcsolódó jogkövetkemények súlyát – vetette fel Nagy István, aki összességében nagyobb rugalmasságot vár el a döntéshozóktól ahhoz, hogy elfogadható szabályok születhessenek az új rendszerben.

Az Agrárminisztérium közleményben hangsúlyozta: a tárgyalások során mindent megtesz annak érdekében, hogy az olyan intézkedések, mint a területalapú kifizetések, vagy a nagy munkaerő igényű ágazatok támogatását lehetővé tevő termeléshez kötött támogatások 2020 után is a magyar gazdák rendelkezésére álljanak. Ezen támogatásformák megőrzése, kiegészülve az agrárberuházásokat ösztönző vidékfejlesztési támogatásokkal nagyban hozzájárulhat a magyar agrárium további fejlődéséhez. Legalább ilyen fontos, hogy a lehető legegyszerűbben jussanak el a gazdákhoz az uniós források, ennek érdekében további tárgyalások szükségesek.

Forrás: www.agrarszektor.hu