Nem tudnak annyit fizetni Lázárék, amennyit akartak

Újabb 200 milliárd forintra ír ki pályázatokat az ősszel a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Programban (VP), így a meghirdetett összeg az év végéig elérheti az 1100 milliárd forint. Ugyanakkor biztosra vehető, hogy a VP-ben nem teljesül az idénre szóló, 200 milliárd forintos kifizetési terv, mert a beruházási pályázatoknál nem születtek meg a pénzlehívásokhoz szükséges támogatói döntések. Így eddig csak a korábbi évekből származó, de most már a VP-t terhelő determinációkra fizettek, illetve a Miniszterelnökség az agrár-környezetgazdálkodási (akg) és az ökogazdálkodási jogcímeknél az év végéig területalapú előlegfizetésekre igyekszik rábírni a kifizető ügynökségként működő, átszervezés alatt álló Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH).

Számos újabb pályázati felhívást jelentet meg az ősszel az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség az 1300 milliárd forintos Vidékfejlesztési Programban – jelentette be Kis Miklós Zsolt, a tárca államtitkára. A minisztérium 40 milliárdot egy újabb akg-programra, 38 milliárdot a fiatal gazdákra, 36 milliárdot diverzifikálásra, 26 milliárdot termelői csoportokra, 18-18 milliárdot önkormányzati utakra és kertészeti gépbeszerzésekre, 12 milliárdot a helyi piacokra és közétkeztetésre szán, illetve több további kisebb összegű pályázatot is közzé tesz. Ezek összege mintegy 200 milliárd forintot tehet ki, így a már kiírt, 900 milliárd forint összértékű felhívásokkal együtt 1100 milliárd forintnyi pályázat jelenhet meg az év végéig a VP-ben.

Programmódosításra is szükség lesz
Várhatóan programmódosítást kezdeményez Magyarország az Európai Bizottságnál annak érdekében, hogy az úgynevezett energiahatékonysági fókuszterületre elkülönített forrásokat jobban fel lehessen használni a VP-ben. A gondot az okozza, hogy az állattenyésztési, kertészeti és élelmiszeripari beruházási felhívásoknál e fókuszterületre kevés pályázat érkezik, illetve a feltételeknek sokan nem tudnak eleget tenni vagy nehezen mérhető azok teljesülése. Ezért a Miniszterelnökség az energiahatékonyságról más, versenyképesség-növelő fókuszterületekre kívánja átcsoportosítani a VP-s pénzeket.

Már most biztosra vehető ugyanakkor, hogy nem teljesül az idénre szóló, 200 milliárd forintos kifizetés terv – ismerte el az agrárszektor.hu kérdésére Kis Miklós Zsolt. Ennek legfőbb oka, hogy a VP-s beruházási pályázatoknál eddig nem születtek meg a pénzlehívásokhoz szükséges támogatói döntések, amelyek lehetővé tennék, hogy a nyertesek – amennyiben igényt tartanak rá – 50 százalékos előleget vehessenek igénybe. Bár a Miniszterelnökség több felhívást lezárt, illetve – például az állattartó telepek korszerűsítésénél – már korábban felfüggesztett túligénylés miatt, a különböző beruházási jogcímek közül csak a trágyatároló létesítési pályázatoknál állnak aláírás előtt a támogatói okiratok, míg a többinél a jogosultsági értékelés zajlik.

Így a VP-ben eddig csak a korábbi évekről származó, de most már e programot terhelő úgynevezett determinációkra fizettek pénzeket, amelyek összege az államtitkár tájékoztatása szerint mostanáig 70 milliárd forintot tesz ki. A Miniszterelnökség úgy növelni az idei kiutalásokat, hogy igyekszik rávenni a kifizető ügynökségként működő MVH-t, fizessen előleget az akg-s és ökogazdálkodási területalapú vidékfejlesztési támogatásokra. A tárca az eddigi kiírásokkal és döntésekkel összesen már 250 milliárd forintnyi, öt évre szóló akg-s és ökos támogatási kötelezettséget vállalt be, amelyből egy évre 50 milliárd forint juthat. Az előlegfizetés mértéke maximum 85 százalékos lehet, de a minisztérium biztonsági okokból legfeljebb 75 százalékot vállalna be, így előlegként 30-40 milliárdos idei kifizetéssel számol. Az MVH az előlegek kiutalását elvileg október közepétől kezdhetné meg, de a hosszabb felkészülési idő miatt a kifizetések ennél később indulhatnának meg, ha a kiutalásokat az átszervezés alatt álló hivatalon a Miniszterelnökségnek „sikerül átvernie”.

Sok vagy kevés: több mint 150-szer módosult a program
Nem teremt könnyű helyzetet, ha folyamatosan módosulnak a Vidékfejlesztési Program pályázatai – reagált Kis Miklós Zsolt azokra az érdekképviseleti felvetésekre, amelyek szerint az eddig megjelent felhívások már több mint 150-szer változtak. Az államtitkár szerint azonban részben technikai jellegű korrekciókat hajtottak végre, részben pedig olyan módosításokat vezettek át, amelyeket éppen a pályázók kezdeményeztek. Kis Miklós Zsolt „sikertörténetként” értékelte, hogy a korábbi brüsszeli rendeletalkotási késlekedés ellenére 2015 nyarán a magyar VP-t sikerült elfogadtatni az Európai Bizottsággal, az elmúlt egy évben pedig a program pályázatainak több mint fele megjelent, amelyek az 1300 milliárdos összes forrás 70 százalékát fedik le.

Az államtitkár a támogatói döntések felgyorsulását attól várja, hogy őszre feláll egy új pályázatértékelő rendszer, amelyben a Miniszterelnökség és az MVH szakértői mellett más minisztériumok tisztviselői is részt vehetnek. Ha a VP-s beruházásoknál november elejéig-közepéig támogatói döntések születnének, a piaci szereplők több felhívásnál is élhetnének előlegigénylésekkel, bár Kis Miklós Zsolt szerint ez esetben sem lehet reális a 200 milliárdos ez évi kifizetési terv teljesítése.

forrás: Agrárszektor.hu

Vélemény, hozzászólás?