EMVA – Tanácsadó

Rekordösszegű kifizetésre készül a kormány idén a mezőgazdaságban

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára emlékeztetett: az elmúlt két évben 1300 milliárd forint támogatás kaptak a mezőgazdasági beruházások, idén további 350 milliárd támogatás kifizetését tervezi a kormány. A 2021-2027-es uniós költségvetési ciklus forrásait Magyarország a Vidékfejlesztési Program keretében 2021-től soha nem látott mértékű, 80%-os nemzeti forrással egészítette ki és kezdte felhasználni az agráriumban. Ennek köszönhetően a Közös Agrárpolitika átmeneti éveinek mondott 2021-2022-es években 1.500 milliárd forint forráskerettel hirdetett meg új pályázati felhívásokat az Agrárminisztérium, amely az elmúlt évtizedek legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztési programjának tekinthető.

Feldman Zsolt elmondta, ennek keretében a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat támogató felhívások kapcsán közel 11 ezer pályázat részesült hozzávetőlegesen 1300 milliárd forint támogatásban 2021 óta. 2023-ban is még százmilliárdos nagyságrendben születnek újabb támogató döntések fejlesztési projektekhez, amelyek esetében a kedvezményezettek fenntartották megvalósítási szándékukat. Mivel a korábban megkezdett fejlesztéseknek a megvalósítása jelentős részben most is zajlik, még a jelenlegi nehézségek mellett is legalább 350 milliárd forint beruházásokhoz kapcsolódó kifizetést prognosztizálnak a 2023-as esztendőben az összes, kifizetésre váró 750 milliárd forintnyi vidékfejlesztési támogatásból. Ilyen mértékű beruházási forráskihelyezés egy éven belül e célra még soha nem történt – jelezte az államtitkár.

Feldman Zsolt szerint a következő hónapokban az Agrárminisztérium – összhangban az ágazat szereplőinek igényeivel és tekintettel a rekordszámú jelenlegi támogatott fejlesztésre – nem tervez új beruházási felhívásokat megjelentetni. Az új vidékfejlesztési pályázati felhívások kapcsán a menetrend 2023. év második felében készül el, az első pályázati lehetőségek az idei év végén, illetve 2024 elején várhatóak. Mindez igazodik az év második felére várhatóan kedvezőbbé váló finanszírozási környezet újranyíló lehetőségeihez, ami erősíteni fogja az új mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások megvalósítási szándékát és lehetővé teszi az ezekre szánt 1500 milliárd forintnyi fejlesztési forrás optimális felhasználását.

Bízunk benne, hogy azon jogcímekre beadott kérelmek esetében, ahol még támogatói döntés sem született, hamarosan megkapják a pozitív elbírálásról szóló döntést és kifizetési kérelmet nyújthatnak be.  

A teljesség igénye nélkül az érintett jogcímek az alábbiak:

Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja – Vidéki turizmus fejlesztése

Terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása

Állattartó telepek fejlesztésének támogatása

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése

Ezen pályázatokra kérelmet benyújtó gazdálkodók a beruházás megvalósítása érdekében már jellemzően tettek lépéseket, a folyamatok előrehaladott állapotban vannak, viszont a további előrehaladás a támogatási kérelem érdemi döntése nélkül nem lehetséges.

forrás: https://kormany.hu/hirek/rekordosszegu-kifizetesre-keszul-a-kormany-iden-a-mezogazdasagban