EMVA – Tanácsadó

Soha nem volt még ilyen könnyű EU-s hitelhez jutni Magyarországon

Az elmúlt hetekben jelentősen változott a legnépszerűbb EU-pályázatok feltételrendszere és mivel a hitelek terén két főbb módosítás is történt, így azt lehet mondani, hogy ilyen kedvező feltételekkel még soha nem találkozhattak Magyarországon a vállalkozások – fejtette ki meglátását a Portfolio-nak Váczi Dávid. A Budapest Bank termékértékesítés támogatási vezetője szerint mindenképpen örvendetes, hogy a pályázatok keretében igényelhető hitel felét már előlegként is fel lehet használni, illetve a fedezeti elvárásokat jelentősen enyhítették, ami főleg a K+F+I és informatikai felhívásokon eredményezhet jóval nagyobb érdeklődést. A következő hónapokban még vállalkozások ezrei részesülhetnek támogatással kombinált hitelekhez az MFB Pontokon.

Az EU-s forrásfelhasználás eddigi tapasztalatairól és a 2020 utáni kassza tartalmáról és méretéről és sok szó esik majd a Portfolio október 5-i Uniós Források konferenciáján, amelyet Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője nyit meg, majd Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója is előadást tart.

Váczi Dávid arra hívta fel a figyelmet, hogy mostanában sok szempontból megváltozott finanszírozási rendszerrel találkozhatnak a vállalkozások az MFB Pontokon, ahol elérhetik a hitel és részben hitel alapú uniós pályázati konstrukciókat. Néhány pályázat már a nagy érdeklődés miatt felfüggesztésre került, illetve zajlik az épületenergetikai kiírások újragondolása, és jelentős könnyítéseket vezettek be a hitelek jellemzőiben. Így bár már a meghirdetett kombinált termékek forrásainak mintegy felére érkezett be igény, a következő félévben még több ezer vállalkozás részesülhet támogatott finanszírozásban.

A főbb változásokat az alábbiakban foglalta össze a szakértő:

  • A mikro-kis- és középvállalkozásoknak korábban elérhető öt hiteltermékből már csak kettő van nyitva, és a legnépszerűbb kombinált terméket is felfüggesztette már a kiíró, de a kisebb projekteket célzó, a vállalkozások széles körének elérhető IT fejlesztési és épületenergetikai kiírásokban még rengeteg a szabad forrás.
  • Az információs technológiai és innovációs célú termékek felhasználását nagymértékben segíteni fogják meglátása szerint a közelmúltban hatályba lépett eljárásrendi változások, elsősorban a hitelek kapcsán lefektetett fedezeti elvárások enyhítése. Ő úgy látja, hogy az anyavállalati kezesség elfogadása, a bankgarancia futamidejének jelentős csökkentése és a fedezeti elvárások egységes 50%-os aránya sok olyan cégnek is elérhetővé teszi a hitelterméket, amelyek megfelelő ingatlan és eszközfedezet hiányában eddig nem tudták beadni a kérelmüket.
  • Különösen lényegesnek tartja, hogy a vissza nem térítendő támogatásokhoz hasonlóan mostantól már hitelből is igényelhető az előleg a nyertes projektekre, maximum a hitelösszeg 50%-áig. Mivel ezzel párhuzamosan számos konstrukcióban csak 10-25% az elvárt önerő, így ilyen finanszírozási mix mellett várakozásai szerint sokkal könnyebben tudják finanszírozni a fejlesztéseiket a kedvezményezettek.
  • Sok cég nagyon várja az épületenergetikai pályázatokat, de azokat éppen ezekben a hetekben dolgozza át a kiíró, amit Váczi indokoltnak tart az eddig tapasztalatok alapján. Úgy látja, hogy a piaci igény megvan ezen konstrukciók iránt, így a módosításokat követően a rendelkezésre álló keretből akár 1500-2000 cég is támogatásban és hitelben részesülhet.
  • Lényeges fejlemény, hogy az általános magyar kamatkörnyezet süllyedése mellett a pályázatokhoz kapcsolódó referencia kamatláb is az egy évvel ezelőtti 1% feletti szintről 0,3%-ra csökkent. Ez azért is kedvező, mert így a pályázatokhoz igénybe vett támogatástartalom is mérséklődik, így az EU-s szabályokban lefektetett de minimis keret is lassabban merül ki, illetve akár nagyobb pályázati forrás is igénybe vehető.
  • Sokan már a támogatási döntést megelőzően is belevágnának a projektjükbe, de eddig két szabályozási kérdés is hátráltatta ezen beruházásokat. Váczi Dávid úgy látja, hogy a piaci alapú előfinanszírozás lehetőségére valamint a hiteldöntés időpontjához kapcsolódó esetleges projektzárásra vonatkozó rendelkezések pontosítása is segítheti a vállalkozókat.

Az elmúlt hónapokban nemcsak az MFB Pontokon elérhető termékek köre és a feltételrendszer változott lényegesen, hanem az MFB Pontok száma is tovább bővült, így egyre több helyen tudják igénybe venni a cégek a támogatott forrásokat. Váczi Dávid szerint az egyértelmű, hogy nem az egyes MFB Pontok akkreditálása jelenti a kihívást, hanem a munkatársak folytonos képzése, valamint egy folyamatosan megújuló rendszerben a változásokra történő rugalmas és gyors reagálás, az ügyfelek támogatása, illetve a folyamatok és kapacitások összehangolása.

A szakértő azt hangsúlyozta: bármennyire is a piaci gyakorlathoz hasonló hitelezésről van szó az MFB Pontokban, egy külső termékstruktúrára, eljárásokra, informatikai megoldásokra, kockázatvállalásra építő és további külső szereplőkkel operatívan is együttműködő rendszer integrálása a meglévő banki keretekbe folyamatosan proaktív hozzáállást feltételez. Meglátása szerint mindezekben nagy tapasztalatot halmozott fel a Budapest Bank az elmúlt egy évbe és hozzátette: az, hogy az elmúlt időszakban sem változott érdemben a kombinált termékekben a bank nagyságrendileg 40%-os részesedése, azt mutatja, hogy mindezt a bank ügyfelei is értékelik. Váczi végül azt is kiemelte, hogy az EU támogatási szakértőik az első tárgyalásoktól segítik az érdeklődőket abban, hogy minél jobban átlássák az MFB Pontok termékeit és folyamatait és megalapozott finanszírozási döntéseket hozhassanak.

Forrás: www.portfolio.hu