EMVA – Tanácsadó

Új pályázatokat ír ki januárban a Miniszterelnökség

Önálló pályázatokat hirdet januárban a Miniszterelnökség az energiahatékonyság javítására és a borszőlő ültetvények telepítésére. Előbbinél összesen 35 milliárd forintra, utóbbinál pedig 4 milliárd forintra lehet majd pályázni.

Az energiahatékonyság javítására a Vidékfejlesztési programban eddig felhasználatlan összegekből önálló pályázatot hirdet januárban a Miniszterelnökség, 30 milliárd forintra a mezőgazdasági üzemek, 5 milliárd forintra pedig az élelmiszeripari kisvállalkozások pályázhatnak majd – közölte Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára. Szintén januárban jelenik meg 4 milliárd forint keretösszeggel pályázati felhívás a borszőlő ültetvények telepítésére. A kérelmeket várhatóan február második felétől lehet majd a benyújtani.

A Miniszterelnökség decemberben kötelezettséget vállalt mintegy 15 milliárd forint értékében 140 állattartó telep korszerűsítésére benyújtott kérelemére, valamint közel 38 milliárd forint értékben 838 kisméretű terménytároló és szárító építésére és energiahatékonyság javítására irányuló kérelemre. Döntöttek még 22 milliárd forint értékben 3473 kérelemről kertészeti gépbeszerzés támogatásáról, valamint 28 milliárd forint értékben külterületi helyi közutak fejlesztéséről és 15 milliárd forint értékben mezőgazdasági biztosítók díjához nyújtott támogatásról. Többek között a kormány még kötelezettséget vállalt az erdősítés támogatására, gombaházak és hűtőházak létrehozására, a meglévők korszerűsítésére, illetve a tejágazat szerkezetalakítását kísérő állatjóléti támogatásra – mondta Kis Miklós Zsolt.

Tavaly 690 milliárd forintról, illetve 61 500 támogatási kérelemről hozott pozitív döntést a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési programban, amelyben 30 felhívás nyitott 315 milliárd forintos keretösszeggel. A Vidékfejlesztési programban a 2014-2020 közötti uniós ciklusban csaknem 1300 milliárd forint áll rendelkezésre. Kötelezettségvállalással 2017 végéig a Miniszterelnökség a források 87 százalékáról, mintegy 1127 milliárd forintról döntött.

2017 március 31-ig az összes, 68 pályázat megjelent a Vidékfejlesztési programban. Ebből 39 felhívás lezárult, közel 233 ezer kérelemről döntöttek, amelyek 75 százaléka, több mint 168 ezer kérelem részesült pozitív elbírálásban. A kifizetések nagysága eddig 207 milliárd forint, 2016-ban 101 milliárd forintot fizettek ki, tavaly pedig 106 milliárd forintot.

A vidékfejlesztési források több mint 50 százalékát beruházásokra szánták, és az elkülönített 665 milliárd forintból 487 milliárdra kötelezettséget is vállaltak – közölte az államtitkár. A tárca egy pályázatot, a mikrovállalkozásoknak szóló kiírást visszavonta decemberben, mert sorozatos visszaéléseket tapasztalt, amelyek miatt korábban rendőrségi feljelentést is tett.

Forrás: www.agrarszektor.hu