Utolérte az agrárpénzeket kezelő hivatalt a bürokráciacsökkentés

A megyei kirendeltségeken elkezdődtek a vezetőket érintő elbocsátások, és a Magyar Idők értesülése szerint rövidesen a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal fővárosi központjában is nagyobb átalakításokra lehet számítani.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kirendeltségvezetői közül többen már múlt pénteken kézhez kapták felmondólevelüket – értesült a Magyar Idők. Információink szerint Bács, Csongrád, Hajdú, Vas, és Komárom megye kirendeltségvezetőiről van szó, de az átalakítások várhatóan a fővárosi központi irodát is érintik. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter október 27-én jelentette be, hogy az MVH több részre válik szét, a kifizető feladatok a Magyar Államkincstárhoz kerülnek, a vidékfejlesztési program pályázati rendszer lebonyolítását a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága veszi át, a szakpolitikai része pedig marad a Földművelésügyi Minisztériumnál (FM). Az MVH megyei kirendeltségeit a kormányhivatalokba olvasztják. A miniszter tájékoztatása szerint a szervezet átalakításának idejére az MVH felügyelete átkerült a Miniszterelnökséghez. Lázár János azt is bejelentette, hogy az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta az átalakítást.

Mint ismert az MVH – a jelenleg érvényes kormányhatározat szerint – 2017. január elsejével jogutódlással megszűnik. A Miniszterelnökség tehát erre az időszakra vette át a Földművelésügyi Minisztériumtól (FM) a hivatal feletti irányítási jogot, annak érdekében, hogy zökkenőmentesen bonyolíthassák le az átalakításokat. A változtatások után a hivatal vidékfejlesztéshez kapcsolódó feladatait a Miniszterelnökség látja el, míg a legnagyobb részarányt képviselő közvetlen kifizetéseket az FM bonyolítja majd le. Ez azt jelenti, hogy a szakmai felügyelet marad a Miniszterelnökségnél és a Földművelésügyi Minisztériumnál.

Előbbi az 1300 milliárd forintnyi vidékfejlesztési forrás felett rendelkezik, utóbbi pedig összesen 3700 milliárdnyi forrás kiosztását fogja felügyelni. Az MVH átalakítása része a kormány bürokráciacsökkentő programjának, célja pedig a gazdálkodók forráshoz jutásának megkönnyítése, s az állami apparátus méretének mérséklése. Lázár János bejelentésének másnapján közleményben tudatta, hogy leváltották az MVH éléről Gyuricza Csabát, és helyére Viski Józsefet nevezték ki, aki így már november elsejétől tölti be a szervezet elnöki tisztségét.

A Miniszterelnökség már korábban leszögezte, hogy – a különböző sajtóhíresztelésekkel szemben – az MVH jogutódlással történő megszüntetése miatt nem kerül veszélybe az agrártámogatások jövő évi kifizetése. Emlékeztettek arra, hogy Vidékfejlesztési program jóváhagyását követő első évben összesen 35 pályázati felhívás jelent meg, 900 milliárd forint értékben, – ami a napokban 940 milliárdra emelkedett – vagyis a források több mint 70 százalékát kiírták. Ezzel szemben a szocialista kormányzás alatt az Új Magyarország vidékfejlesztési program elfogadása után csupán ezen összeg felét, nagyjából 500 milliárd forintot tudtak megpályáztatni.

forrás: Magyar Idők.hu

Leave a Reply