EMVA – Tanácsadó

Vidékfejlesztés: eddig 745 milliárd forint talált gazdára

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára tartott előadást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara két rendezvényén 2017. szeptember 7-én. A Váci Egyházmegyével közösen tartott, „Áldás a vidékre” című, hollókői program keretében az egyházak és önkormányzatok, a miskolci fórumon pedig a fiatal gazdálkodók kaphattak tájékoztatást a támogatási lehetőségekről.

Kis Miklós Zsolt az előadások keretében hangsúlyozta: az illetékes hivatalok nagy erőkkel dolgoznak a Vidékfejlesztési Program támogatási kérelmeinek gyorsított ütemű elbírálásán, mely munka az elmúlt hónapokban komoly eredményeket hozott. Az 1300 milliárd forintos összegből 745 milliárd forint esetében már döntés született. A nyár folyamán hozott döntések meghaladják a 270 milliárd forintot. Eddig 48 ezer vidékfejlesztési kérelmet támogatott a Miniszterelnökség.

Hollókőn az államtitkár a településképet meghatározó épületek felújítását támogató pályázat kapcsán elmondta: 808 db projektet, 25 milliárd forintos összegben tudott támogatni a tárca. Az önkormányzatok 13,6 milliárd, egyházi szervezetek 10 milliárd, míg a civil szervezetek 1,5 milliárd forint forráshoz jutottak.

A Vidékfejlesztési Program keretében jelenleg is több, az egyházakat, vidéki önkormányzatokat érintő kiírás is nyitott: támogatás nyerhető pl. szolidáris gazdálkodás, rövid ellátási láncok, helyi piacok létrehozására is. Az államtitkár kiemelte: a szociális mezőgazdaságban rejlő lehetőségek egyre fontosabbá válnak, amelyet a kormány is felismert. A hátrányos helyzetű, vagy megváltozott munkaképességű csoportok önellátási képességének fokozásával, valamint a társadalomba való beilleszkedésük biztosításának elősegítésével történő gyakorlati mezőgazdasági tudás átadásának támogatására 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre.

A Borsodi Fiatal Gazda Egyesület közreműködésével megszervezett gazdafórumon az államtitkár a Miniszterelnökség legutóbbi, a kertészeti ágazat fejlődését szolgáló felhívások döntésére hívta fel a figyelmet. Első körben 27,7 milliárd forint sorsáról született döntés, ami 366 darab kérelem támogatását jelenti. A kertészeti pályázatokon a fiatal gazdák is eredményesen szerepeltek, hiszen eddig összesen 74 kérelmük részesült pozitív elbírálásában, 5,3 milliárd forint értékben.

Az államtitkár az előadás keretében a fiatal gazdálkodók indulását támogató felhívás kapcsán elmondta: több mint 3700 kérelem érkezett be, 46 milliárd forint értékben. Ezek a számok is alátámasztják, továbbra is komoly az érdeklődés a fiatalok között a gazdálkodás iránt, ami nélkülözhetetlen a folyamatos generációváltáshoz. A kérelmek feldolgozása folyamatos, még az idén döntés születik róluk.

Kis Miklós kiemelte, hogy szeptember-október folyamán a Miniszterelnökség folytatja a támogatói döntések meghozatalát. A következő hetekben az állattartók a kertészetek és borászok számára fontos felhívások esetén születnek eredmények.

Forrás: www.orientpress.hu