EMVA – Tanácsadó

Vidékfejlesztési pályázatok: garancia kell a támogatási előlegekhez

A Start Garancia Zrt. belépésével 2017 augusztusától bővült azon garanciaszervezetek száma, amelyek pályázati garanciát nyújthatnak a támogatási előlegek megszerzéséhez Vidékfejlesztési Program (VP) pályázatain nyertes agrárvállalkozások számára. A Start Garancia Zrt. garanciáját az őstermelőktől kezdve a részvénytársaságokig bárki igénybe veheti, ráadásul fedezet nélkül. 2018-tól várhatóan felpörög a pályázati garanciát igénylő agrárvállalkozások száma, mivel felgyorsult a támogatási döntések meghozatala a VP-ben. Többek között erről, valamint a cég által kínált lehetőségekről, illetve azok részleteiről beszélgettünk Zoltán Csabával, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatójával.

2017-től a Vidékfejlesztési Programban nyertes vállalkozások a Start Garancia Zrt. előleg visszafizetési pályázati garanciájával is hozzájuthatnak a támogatási előleghez. Mire van szüksége egy vállalkozásnak ahhoz, hogy igénybe vehesse a pályázati garanciát?

A 2014 és 2020 közötti időszakban megítélt vidékfejlesztési támogatások 50 százaléka előlegként igényelhető a Magyar Államkincstártól. Az előleg akkor folyósítható, ha a támogatott vállalkozás az Irányító Hatóság által elfogadott garanciaszervezettől készfizető kezességgel vagy pénzintézeti bankgaranciával rendelkezik. Biztosítékra az uniós szabályok miatt van szükség. A pénzintézetek, bankok és takarékszövetkezetek bankgaranciát csak fedezet ellenében vállalnak, ami sok vállalkozásnál nem áll rendelkezésre. A Start Garancia Zrt. azonban nem kér tárgyi vagy pénzügyi fedezetet ügyfeleitől a garancia kibocsátásának feltételeként. A garanciát a Start kezességvállalás formájában vállalja, melynek díja évi 1-3 százalék, attól függően, hogy milyen minősítést kap az adott cég. A Start Garancia Zrt. a minősítés során elsősorban az ügyfél múltbeli és aktuális pénzügyi teljesítményét, helyzetét vizsgálja.

Mely vállalkozások vehetik igénybe a cég pályázati garanciáját?

Gyakorlatilag az agrárvállalkozások teljes köre, vagyis az őstermelőktől a részvénytársaságokig bárki igénybe veheti a Start Garancia Zrt. pályázati garanciáját. Az igénylés egyetlen korlátja, hogy az igényelt garancia értékének legalább 10 millió forintnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy azoknak a vállalkozásoknak van lehetőségük arra, hogy garanciát kérjenek cégünktől, amelyek legalább 20 millió forintot vagy annál nagyobb támogatást kaptak a Vidékfejlesztési Program pályázatain. A társaságunk által vállalható garancia értéke pedig nem haladhatja meg a 200 millió forintot, tehát van egy felső korlátja is kötelezettségvállalásunknak.

Döntően milyen célokra igénylik az agrárvállalkozások a garanciát?

A kertészeti ágazattól kezdve az állattartókon át a feldolgozóiparig nagyon széles körben igénylik a vállalkozások a garanciát. Az állattenyésztésen belül elsősorban a sertés-, a marha-, a baromfi- és a juhszektor a legnépszerűbb, valamint az ezekhez tartozó telepek bővítése, korszerűsítése. A Vidékfejlesztési Programnak ugyanis alapvetőn két célja van, ha a vállalkozói szektort nézzük. Egyrészt az, hogy növekedjen a minőségi alapanyaggyártás, vagyis a növénytermelés és állattenyézsztés, továbbá az, hogy a megtermelt alapanyag minél nagyobb arányban, kiváló minőségben és korszerű technológiával kerüljön feldolgozásra.

Hogyan látja a 2018-as évet az agrárvállalkozások szempontjából? Fel fog pörögni a pályázati garanciát felhasználók száma?

A Vidékfejlesztési Program pályázatait 2016-ban írták ki, az eredményhirdetés pedig elég sokáig elhúzódott, csak 2017 második félévétől születtek meg a támogatói döntések. Ezért a támogatást elnyert projektek megvalósítása 2018-ban kezdődik. A vállalkozások döntő többsége valószínűleg élni fog az előleg lehetőségével, ehhez viszont biztosítékra, garanciára lesz szükség. A Start Garancia Zrt. várakozásai szerint a társaság pályázati garancia terméke iránt ugrásszerűen megnő a kereslet 2018-ban, ezért terveinkben a garanciaállomány megduplázását tűztük ki célként, így annak értékét 4 milliárdról 8 milliárd forintra fogjuk növelni az év végére. Az eddigiekben befogadott mintegy 3,5 milliárd forint értékű garanciaigénylések átlagértéke 100 millió forint körül alakult. A Start Garancia Zrt. a támogatást elnyert cégeket igyekszik minél szélesebb körben tájékoztatni a pályázati garancia kínálta lehetőségekről, így folyamatosan figyeljük a pályázatok eredményhirdetéseit, és azoknak a vállalkozásoknak, amelyek 20 millió forint feletti támogatást nyertek el, személyre szóló tájékoztató levelet küldünk, többek között arról, hogyan igényelhetik garanciánkat. A pályázati garancia igénylése rendkívül egyszerű. Mindössze a Start honlapjáról letölthető adatlapot kell kitölteni, aláírni és a Starthoz beküldeni, melyhez a legutolsó lezárt pénzügyi év beszámolóját alátámasztó, valamint a legfrissebb főkönyvi kivonatot kell mellékelnie az igénylőnek.

Forrás: www.agrarszektor.hu