EMVA – Tanácsadó

VISSZAKAPJA A TÁRCA A VIDÉKFEJLESZTÉS FELADATAIT

NAGY ISTVÁN: MINDEN LÉPÉSNEK AZ AGRÁRÁGAZAT VERSENYKÉPESSÉGÉT KELL SZOLGÁLNIA
Érdemi előrelépést ígér az öntözésfejlesztés terén az agrárminiszteri szék várományosa. Nagy István emellett az osztatlan közös földtulajdon felszámolásával, a közmunkások bevonásával és a termelési kockázatok megosztásával növelné az ágazat versenyképességét.

A XXI. század minden kihívására választ adó, komplex programot tett le az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának asztalára tegnapi miniszterjelölti meghallgatásán Nagy István.

A leendő agrárminiszter szerint a következő időszak valamennyi intézkedése az ágazat versenyképességének javítását hivatott szolgálni. A jövő egyik stratégiai kérdésének az öntözhető területek növelését jelölte meg a miniszterjelölt. Nagy István elsősorban a felszíni vizek felhasználására helyezné a hangsúlyt, a cél, hogy a következő években 400-500 ezer hektárra növeljék az öntözhető terület nagyságát.

Az ágazat fejlesztése szempontjából szintén meghatározó erővel bír a munkaerő kérdése. A hiányzó munkáskezeket a közfoglalkoztatottak átirányításával pótolná Nagy István, aki szerint a következő években akár ötvenezer közmunkás találhatja meg számítását az agráriumban.

Harmadik stratégiai területként a birtokrendszer egységesítését jelölte meg a miniszterjelölt. A legfontosabb feladat e téren, hogy felszámolják a mintegy egymillió hektárt érintő osztatlan közös földtulajdont, ami több évtizede akadályt gördít a fejlődés útjába. Az új ciklusban a kockázatkezelési rendszer átalakítása is napirendre kerülhet.

A miniszterjelölt szerint elsősorban az állattenyésztőket és a kertészeteket érintő lépésre lehet számítani. Emellett termelői kockázatok megosztását célzó intézkedést is előrevetített Nagy István, aki tarthatatlannak nevezte azt az állapotot, miszerint a változó piaci helyzetből eredő rizikót kizárólag a termelők viselik, miközben a termékpálya egyéb szereplői állandó árréssel dolgoznak. Adminisztrá­ciós és adózási kérdésekben is várhatók változások, Nagy István szerint ugyanis a mezőgazdaság egészének működését átláthatóvá kell tenni.

Ehhez kapcsolódó terv az élelmiszerek áfacsökkentésének folytatása. További feladatként jelölte meg a kertészetek támogatását, a feldolgozókapacitás fejlesztését, az erdőterületek bővítését, a termelői együttműködések ösztönzését, a génmódosítás-mentes termelés bővítését, valamint az élelmiszer-biztonság fejlesztését és a generációváltás elősegítését.

A szervezeti kérdésekkel kapcsolatban Nagy István jelezte: az Agrárminisztérium az új ciklusban visszakapja a vidékfejlesztési feladatokat, így a korábban a Miniszterelnökséghez tartozó államtitkárság integrálódik a tárcába. A mezőgazdasági bizottság alakuló ülésén a honatyák hét igennel és három tartózkodással támogatták a miniszterjelölt kinevezését. A testületnek hét fideszes és három jobbikos tagja van; a rendszerváltás óta először maradnak távol a bizottság munkájától a baloldali politikusok.

Forrás: magyaridok.hu